Külföld

2010.11.02. 16:48

Merapi-vulkán: még hetekig eltarthat a tűzhányó működése

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy akár hetekig is eltarthat a múlt héten az indonéziai Jáva szigetén kitört Merapi-vulkán működése. Inkább "maraton lesz, mint sprint" - mondják a sportból vett hasonlattal.

MTI

A Merapi-vulkán október 26-án, kedden tört ki először, majd ezt még több mint 10 kitörés követte, és tevékenysége összesen 38 halálos áldozatot követelt.
   
Kedden a nemzetközi légitársaságok nem közlekedtetik járataikat a tűzhányó közelében, mert a vulkáni hamu a térségben beborítja az eget. A vulkán közelében működő két légikikötőt átmenetileg lezárták. A hatóságok Yogyakartában arról tájékoztattak, hogy a városi repülőtér kifutópályáját hamu borítja és rosszak a látási viszonyok. A város közelében található egyébként Indonézia egyik legnépszerűbb turistalátványossága, a IX. századi Borobudur templomkomplexum, amely évente egymillió turistát vonz. A buddhista templomok egy részét már lezárták a látogatók elől, azokat ugyanis meg kell tisztítani a hamurétegtől.
   
"Természetesen nem tudhatunk biztosat, de annak alapján, amit az utóbbi napokban láttunk, úgy gondoljuk, nem kell heves kitörésre számítani" - mondta Safari Dwiyono, aki már 15 éve foglalkozik a tűzhányó megfigyelésével.
   
A Merapi termékeny talajú lejtőiről közel 70 ezer embert költöztettek ki zsúfolt kormányzati táborokba, ahol várhatóan még legalább három hetet kell eltölteniük.     
   
Indonéziának most egyszerre két természeti katasztrófa elhárításán kell dolgoznia, hiszen a Mentawai-szigeteken múlt héten lesújtott cunami több száz otthont, iskolát, templomot és mecsetet pusztított el, és a hatóságok hétfői közlése szerint 431 ember életét követelte.   
   
Susilo Bambang Yudhoyono indonéz államfő aggodalmának adott hangot amiatt, hogy főleg a viharos időjárás miatt napokba telik, amíg a segélyszállítmányok eljutnak a Szumátra nyugati partvonalától mintegy 150 kilométerre elterülő szigetlánc lakóihoz, és a mentési munkálatok felgyorsítását sürgette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!