Külföld

2010.11.08. 20:04

Német atomvonat: Dannenbergből teherautókon szállítják a hulladékot

Megérkezett hétfőn az észak-németországi Dannenbergbe az a nukleáris hulladékot szállító vonatszerelvény, amelynek útját Franciaországból erőszakos tüntetések sorozata zavarta meg az utóbbi három napban.

MTI

A 11 konténert a vonatról teherautókra rakják át, és Dannenbergből továbbszállítják a 20 kilométerre levő gorlebeni atomtemetőbe.
   
A rendőrség szerint a Gorlebenbe vezető utat is mintegy 1600 tüntető torlaszolja el a teherautók elől. A tiltakozók mellett megjelent mintegy 2000 darab birka és néhány tucat kecske is - pásztorok kíséretében. A tüntetők korábban arra figyelmeztettek, hogy kifejezetten "kreatív" ötleteik vannak a szállítmány feltartóztatására. A Lüchow-Dannenberg nevű atomellenes szervezet szóvivője közölte: "az állatok is részt akarnak venni az akcióban".
   
Vasárnap erőszakos összecsapások is történtek az atomellenes tüntetők és a rendőrség között. A rendfenntartó erők gumibot, könnygáz és vízágyú bevetésével léptek fel mintegy 250 ember ellen, akik megkísérelték elhordani a sínpályát alátámasztó zúzott követ Metzingen közelében, mintegy 30 kilométerre a gorlebeni nukleáris hulladéktárolótól. A tüntetőknek sikerült több órával késleltetni a szerelvény megérkezését Dannenbergbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!