Külföld

2010.11.11. 08:00

Öt bevándorló 12 napja egy építődaru tetején Bresciában

Egy építődaru tetején él 12 napja öt bevándorló az észak-olaszországi Bresciában, és követeli jogai elismerését; van köztük egyiptomi, marokkói, szenegáli és pakisztáni.

MTI

"Nem mászunk le addig, amíg számunkra kedvező választ nem kapunk. Nem félünk senkitől" - mondja egyikük egy videofelvételen, amely az ügyüket támogató Onda D,Urto rádióadó honlapján megtekinthető.

Tavaly több ezer bevándorló kényszerült elhagyni Olaszországot a gazdasági válság és amiatt, hogy Silvio Berlusconi jobbközép kormánya megszigorította a tartózkodási engedély megszerzésének feltételeit a külföldiek számára, különösen abban az esetben, ha elvesztik munkájukat.

Az ország leggazdagabb régiójában, Lombardiában található Bresciában a legnagyobb a bevándorlók aránya, 12,9 százalék a Caritas katolikus szervezet szerint.

Több ezer ember tüntet már napok óta a városban az öt bevándorló támogatására, pedig Bresciában nagy a népszerűsége az Északi Liga pártnak, Berlusconi szövetségesének. A tüntetők a rendőrséggel is többször összecsaptak.

"Ezeket az embereket becsapta az állam, amely megváltoztatta a törvényeket, és becsapta a munkaadójuk, mert azt ígérte nekik, hogy segít tartózkodási engedélyt szerezni, de nem tette" - jelentette ki Felice Lometti, a bevándorlók jogait védő Diritti per Tutti (Jogokat mindenkinek) nevű szervezet szóvivője.

Az öt ember követeli, hogy rájuk is vonatkozzon a kormánynak az az akciója, amelyben legalizálják a külföldi munkavállalókat. Az akció azonban csak a háztartási alkalmazottakra vonatkozik. Mintegy 4000 bevándorló van hasonló helyzetben Bresciában, mint a darun élő öt, egész Olaszországban pedig 300 ezer - mondta a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!