Külföld

2010.11.23. 21:45

Terroristagyanús személyeket vettek őrizetbe Nyugat-Európában

Terroristagyanús személyeket vettek őrizetbe kedd reggel Belgiumban, Hollandiában és Németországban, majd egy másik szálon futó nyomozás eredményeként házkutatásokat tartottak, és mintegy húsz személyt kihallgatásra bevittek a rendőrségre Brüsszelben.

MTI

Az első ügyben az őrizetbe vettek belga, holland, marokkói, illetve orosz állampolgárságúak - közölte a belga főügyészség. Összesen tizenegy emberről van szó, valamennyien iszlámista kötődésűek. Egy részük a gyanú szerint belgiumi merényletet készített elő egy szélsőséges iszlám terrorszervezet megbízásából, a többiek pedig állítólag egy csecsen terrorszervezet számára toboroztak "harcosokat". Az állítólagos belga terrorcélpontot az ügyészség nem nevezte meg.
   
A belgiumi merényletre állítólag az Anszár al-Mudzsáhedín nevű szervezet adott utasítást, a militáns csecsen szervezet pedig a hírek szerint a Kaukázusi Emírség nevű csoport, amely az észak-kaukázusi Csecsenföldön, Dagesztánban és Ingusföldön tevékenykedik Doku Umarov csecsen lázadó vezér irányítása alatt.
   
A belgiumi őrizetbe vételekre Antwerpenben került sor, a legtöbb gyanúsított ugyanis ott lakott. Brüsszelben azt jelentették be, hogy Antwerpenben hét, a hollandiai Amszterdamban két, a németországi Aachenben egy személy kezén kattant a bilincs. A hollandok viszont később három amszterdami őrizetbe vételről számoltak be. Eszerint Belgium kéri a 25, 26, illetve 28 éves, Amszterdamban őrizetbe vett fiatalember kiadatását, és a kérelemről napokon belül döntenek.
   
A belga ügyészségi bejelentés szerint az előző év végén megkezdődött nyomozás eredményeként már korábban is voltak őrizetbe vételek Spanyolországban, Marokkóban, illetve Szaúd-Arábiában.
   
Németországban az elmúlt napokban többször esett szó megnövekedett terrorveszélyről - robbantásos merénylet előkészületeiről -, de német belügyi közlés szerint a mostani őrizetbe vételek ezzel nincsenek összefüggésben.
   
A másik szálat a belga fővárosban göngyölítették fel. Rendőrségi közlés szerint 17 lakásban tartottak razziát, és olyan embereket vettek őrizetbe, akik közül legalábbis néhányról azt gyanítják, hogy iraki vagy afganisztáni harci bevetésre szánt, szélsőséges gondolkodású muszlimokat toboroztak. Ebben az ügyben - egy iszlám központ rendszeres látogatói ellen - állítólag már három éve folyt a nyomozás.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!