Külföld

2010.11.10. 23:08

VinziPort: bécsi menedék uniós hajléktalanoknak

Bécsben szerdán megnyílt Ausztria első olyan hajléktalanszállása, amelyet csak európai uniós tagállamok polgárai vehetnek igénybe

MTI

Mostanáig Ausztria hajléktalanoknak fenntartott szállásai csupán osztrák állampolgárok feje fölé nyújtottak fedelet, illetve azoknak, akik bizonyítani tudták, hogy legálisan tartózkodnak az országban. A munka nélküli uniós polgárok, vagy akiknek nem volt nyomós okuk a tartózkodásra és nem volt betegbiztosításuk, nem húzhatták meg magukat a szállásokon.
   
A szállást Wolfgang Pucher katolikus pap vezeti. Josef Pröll alkancellár a szerdai megnyitón a kezdeményezést "lenyűgöző és fontos ötletnek" nevezte. A szervezők arra számítanak, hogy a szállás valószínűleg az Európai Unió új, szegényebb országainak a hajléktalanjait vonzza majd.
   
A Szent Vince közösség által üzemeltetett "VinziPort" Bécs 14., Penzing nevű kerületében található, és 85 embernek nyújt fedelet. Az ide betérőknek tisztálkodó helyiségek is rendelkezésükre állnak, s szerény vacsorát is kapnak. Mint Pucher hangsúlyozta, ez nem szálloda, csak délután hattól reggel hétig tartja nyitva kapuit - a hétvégeken tovább lesz nyitva. A szolgáltatásért jelképesen egy eurót kell fizetni.
   
Bécsben becslések szerint 300 olyan uniós hajléktalan él, akik nem jogosultak szociális segélyre, s ezért az éjszakai menedékhelyeket sem vehetik igénybe.
   
"VinziPortban osztrákok nem alhatnak, nekik számos más lehetőségük van, míg a külföldiek ellátása mostohább" - nyilatkozta az osztrák pap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!