Külföld

2010.11.06. 13:16

Visegrádi négyek államfői csúcstalálkozója Karlovy Varyban

Kétnapos eszmecserét kezdett pénteken délelőtt a nyugat-csehországi Karlovy Varyban a négy visegrádi ország államfője.

MTI

Prágai közlés szerint a cseh, lengyel, a magyar és a szlovák köztársasági elnök találkozójának fő célja kiértékelni a visegrádi együttműködés eddigi eredményeit, illetve meghatározni a következő időszak közös érdekeit, kezdeményezéseit, prioritásait.
   
Václav Klausnak, a Cseh Köztársaság elnökének meghívására a találkozón részt vesz Bronislaw Komorowski lengyel, Schmitt Pál magyar, valamint Ivan Gasparovic szlovák államfő.
   
A cseh államfő vendégeit a Malom-oszlopcsarnok előtt fogadta, ahol mind a négy elnök rövid üdvözlő beszédet mondott. Az ünnepi ceremónia mintegy 20-25 perces késéssel kezdődött, miután a találkozóra érkező államfők repülőgépei az erős ellenszél miatt késéssel érkeztek meg a városba.
   
Az elnökök pénteken és szombaton két hivatalos plenáris ülést tartanak, amelyeken továbbá megvitatják a közép-európai régiót érintő időszerű nemzetközi kérdéseket is. Helyi megfigyelők szerint várhatóan szóba kerülnek a regionális együttműködés, illetve az Európai Unión belüli együttműködés kérdései.

Mindkét nap több kétoldalú találkozóra, megbeszélésre is sor kerül. A magyar köztársasági elnök pénteken este a szlovák, szombaton délelőtt pedig lengyel és cseh partnerével folytat kétoldalú eszmecserét. A csúcstalálkozóra akkreditált több tucatnyi újságíró körében különösen a Schmitt-Gasparovic találkozó iránt van nagy érdeklődés.
       
Szombaton délben a hivatalos plenáris ülések befejezése után a négy államfő - Klaus, Komorowski, Schmitt és Gasparovic - sajtóértekezleten adnak tájékoztatást a tárgyalások tartalmáról és eredményeiről.
    
Kétnapos Karlovy Vary-i látogatása végén Schmitt Pál és felesége Makray Katalin megkoszorúzzák Arany János felújított emléktábláját. A magyar költőóriás a 19. század második felében több ízben is az egykori Karlsbad fürdővárosban kezeltette magát. Egykori szálláshelyét emléktáblával jelölték meg.
   
Csehországban legutóbb 2006-ban volt visegrádi államfői csúcstalálkozó, mégpedig a Prága melletti Lány kastélyban, amely a cseh államfők nyári rezidenciája.

OLDALTÖRÉS: Az államfők szerint hasznos a visegrádi együttműködés

Az államfők szerint hasznos a visegrádi együttműködés

Az államfők szerint hasznos a visegrádi együttműködés

Az államfők szerint hasznos a visegrádi együttműködés

A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák államfő egyetért abban, hogy a visegrádi csoport (V4) eddigi együttműködése hasznos, eredményes, és szükség van arra, hogy a jövőben is fennmaradjon.

"Egyetértek azzal a nézettel, hogy a V4 hasznos mechanizmus a közös párbeszédre, a kölcsönös megismerésre és olyan konkrét együttműködési projektek keresésére, amelyek túllépik a határokat" - jelentette ki Václav Klaus cseh köztársasági elnök szombaton délután Karlovy Varyban a visegrádi országok államfőinek kétnapos találkozója utáni sajtóértekezleten.
   
"A visegrádi csoport az Európai Uniónak, de a világpolitikának is fontos tényezőjévé változott" - vélekedett a magyar elnök.
   
Schmitt Pál elmondta: tájékoztatta partnereit a magyar EU-elnökség prioritásairól. A magyar és a lengyel elnökségre célozva leszögezte: 2011 Közép-Európa éve lesz. Szükség van az együttműködésre, arra, hogy "úgy illeszkedjünk egymáshoz, mint a fogaskerekek".
   
"A találkozón kerestük a lehetséges közös álláspontokat" - fogalmazott a magyar és a lengyel EU-elnökséggel kapcsolatban Klaus.
   
"Az EU-elnökség egy óriási lehetőség, amelyet ki kell használnunk, s a siker érdekében együtt kell működnünk" - húzta alá Bronislaw Komorowski lengyel elnök.
   
Ivan Gasparovic szlovák államfő szerint a V4 fennállásának két évtizede megmutatta, hogy az eredeti célok - az EU-, illetve a NATO-csatlakozás - teljesítése után is van értelme a közép-európai regionális együttműködésnek. Úgy vélekedett: a jövőben kiemelten kellene foglalkozni a roma-kérdéssel, amely elsősorban Szlovákiában, Magyarországon és Csehországban "nagyon komoly".
   
"Ez olyan probléma, amelyet külön-külön nem tudunk megoldani. Közösen sikeresebbek lehetünk" - szögezte le Gasparovic.
   
"A roma problémát érzékeljük, azt az igényt, hogy ezt a kérdés európai szintre helyezzük, Prága érti" - mondta Klaus. Rámutatott: az európai integráció minden lépésének ára van. A roma kérdés európaivá válása "a schengeni határnyitás következménye" - húzta alá a cseh államfő.
   
Schmitt Pál elmondta: Magyarországon a roma-kérdés kezelését nagyon komolyan veszik, kormányszinten - államtitkár - foglalkoznak vele, s az egyik magyar EU-parlamenti képviselő is roma nemzetiségű.
   
A kétnapos találkozón európai uniós témák is napirendre kerültek.
   
"Csehországnak a legkevésbé érdeke, hogy újra megnyissák a Lisszaboni Szerződést" - jelentette ki az MTI tudósítójának kérdésére Václav Klaus. Emlékeztetett, hogy Csehország utolsóként ratifikálta a dokumentumot.
   
"Számunkra ez a maximum, amit még el tudunk fogadni" - húzta alá a cseh államfő.
   
"A probléma nagyon bonyolult. Pillanatnyilag nehéz eldönteni, hogy mi lenne a jobb: a Lisszaboni Szerződés megnyitása, vagy egy különálló megállapodás megkötése" - fejtette ki Gasparovic.

Kokes János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!