Külföld

2010.12.16. 23:34

Hashim Thaci tagadja, hogy maffiafőnök lett volna

Hashim Thaci koszovói kormányfő egy csütörtöki sajtótájékoztatón vehemensen tagadta és botrányosnak nevezte az ellene felhozott vádakat, amelyek szerint a 90-es évek végén maffiafőnök volt, és megígérte, hogy minden politikai és jogi eszközzel tisztázza magát.

MTI

Az Európa Tanács (ET) kedden nyilvánosságra került jelentéstervezete hírszerzési beszámolókra hivatkozva gyilkosságokkal, illegális szervkereskedéssel és egyéb bűncselekményekkel hozta kapcsolatba a koszovói miniszterelnököt.
   
Pristinában tartott sajtótájékoztatóján Thaci felszólította a jelentést készítő svájci Dick Martyt, hogy tárja elő bizonyítékait, "ha vannak ilyenek". A kormányfő szerint a vádakkal Koszovó tekintélyének akarnak ártani. Kijelentette: a szöveg "teljes mértékben koholt elemekből és hazugságokból áll, amelyek célja ismét forgalomba hozni a már lejáratott propagandát". Közölte: beperli Martyt rágalmazásért.
   
A svájci jelentéstevő, aki korábban ügyészi munkát végzett, csütörtökön, Párizsban ismét kiállt a jelentés mellett, és azt mondta, hogy a nyugati rendőri és hírszerző illetékesek tudtak annak idején az emberi vesékkel folyó illegális kereskedésről, de politikai opportunizmusból hallgattak, illetve attól tartottak, hogy felfordulást okoznak a robbanékony térségben.
   
Az ET jogi és emberi jogi bizottsága csütörtökön elfogadta a jelentést, és nemzetközi vizsgálatot ajánlott. Ugyancsak csütörtökön Carla Del Ponte, a hágai Nemzetközi Törvényszék korábbi főügyésze felszólította az Európai Uniót, az Egyesült Államokat, más érdekelt országokat és az ENSZ-t, hogy adjanak meg minden támogatást a vádak kivizsgálásához. Vuk Jeremic szerb külügyminiszter "a nemzetközi közösség nagy erkölcsi próbatételének" nevezte, hogy lefolytatják-e ezt a vizsgálatot.
   
Azt egyelőre nem tudni, hogy mely testület az illetékes az ügyben, mert sem a hágai Nemzetközi Törvényszék, sem a koszovói uniós rendőri és bírói misszió (Eulex) nem járhat el Albániában, ahová a vád szerint elhurcolták az áldozatokat. Vladimir Vukcevic, a háborús bűncselekményekben illetékes  belgrádi ügyész szerint mintegy 400 szerb fogoly és száz másik, nem albán nemzetiségű koszovói lakos kerülhetett a szervkereskedők karmai közé 1999-2000-ben. "Mi sokkal előbb járunk a nyomozásban", mint Dick Marty - mondta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!