Külföld

2010.12.05. 12:27

Irán saját nyersuránt termelt ki

Irán első ízben olyan koncentrációjú nyersuránt termelt ki, amely alapanyagul szolgál a dúsított urán gyártásához - közölte vasárnap az állami televízióban Ali Akbar Szálehi, az iráni atomprogram vezetője.

MTI

A technológiai folyamat során az angolul yellowcake - sárga sütemény - néven emlegetett urániumoxidot előbb gázzá alakítják, majd azt centrifugálva dúsítják az atomerőművekben használható fokozatú urániummá. Irán eddig ezt a nyersanyagot külföldről szerezte be.
   
A bejelentés alátámasztja, hogy Irán eltökélten fejleszti a nukleáris üzemanyag előállítását célzó programját.
   
Szálehi beszámolója szerint az első szállítmány már megérkezett az iszfaháni atomlétesítménybe, ahol a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség felügyelete alatt megkezdik feldolgozását.
   
Az iráni atomprogram vezetője szerint a Nyugat korábban azt remélte, hogy Iránnak nehézségei vannak a dúsított urán előállításához szükséges nyersanyag beszerzésében.
   
Irán egy nappal azelőtt számolt be a nukleáris programjában jelentős mérföldkőnek számító fejleményről, hogy Genfben felújítják a hatok - az ENSZ öt tagállama és Németország - valamint a közte folyó tárgyalásokat.
   
Irán váltig állítja, hogy atomprogramja békés célokat szolgált, de a Nyugat attól tart, hogy az ázsiai ország valójában nukleáris fegyvere előállítására törekszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!