Külföld

2010.12.01. 19:21

Kolozsvár: elvezették a Székely Hadosztályról megemlékezni óhajtókat

Elvezették Kolozsváron azt a nyolc személyt, akik az erdélyi város főterén akartak részt venni a Székely Hadosztályra való emlékezésen.

MTI

A történtekről az Agerpres román állami hírügynökség számolt be, amely a kolozsvári csendőrség szóvivőjét idézte. Mint mondta, a csendőrök nyolc személyt kísértek be a rendőrségre amiatt, hogy más államok felségjeleit viselték. A szóvivő szerint a nyolc résztvevőnél magyar nemzeti lobogó és a Magyar Gárda zászlója volt.

A rendőrségen igazoltatták őket, és kiderült, hogy a nyolc személy közül néhányan - nem pontosították, hogy hányan - magyar állampolgárok, akik a csendőrség szóvivője szerint tagjai a Magyar Gárdának.

A Székely Hadosztályt 92 évvel ezelőtt alapították. Az elnevezés arra a katonai egységre vonatkozik, amelyet 1918. december 1., Erdély és Románia egyesülésének proklamálása után, az Erdélybe betört román csapatok ellen hoztak létre Kolozsváron. Tavaly hatan jelentek meg ugyanezen a megemlékezésen, s akkor is elvezették a résztvevőket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!