Külföld

2010.12.20. 07:05

Nem tudott dönteni az ENSZ BT a koreai konfliktus kérdésében

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a vétójoggal rendelkező öt állandó tagállam nézetkülönbségei miatt vasárnap esti rendkívüli ülésén nem hozott határozatot a Koreai-félszigeten legújabban kialakult konfliktussal kapcsolatban.

MTI

A 15 tagú testület rendkívüli, zárt ajtók mögött megtartott tanácskozását orosz kezdeményezésre hívták össze. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország - a nem állandó tag Japánnal egyetértésben - elvetette azt az orosz kezdeményezést, hogy az ENSZ főtitkára menesszen egy különmegbízottat Phenjanba és Szöulba, a BT pedig mindkét felet szólítsa fel önmérsékletre.
   
Oroszország és Kína viszont azt a brit határozattervezetet utasította el, amely elítélte volna Észak-Korea legutóbbi cselekedeteit, s egyoldalúan csak Phenjant szólította volna fel önmérsékletre.
   
A két Korea közötti feszültség azután éleződött ki ismét, hogy északi részről november 23-án tüzérségi tűz alá vettek egy déli szigetet, ahol négyen - köztük két civil - életét vesztette.
   
Vasárnap, a BT tanácskozását megelőzően Észak-Korea fokozott harckészültségbe helyezte tüzérségi alakulatait az ország nyugati partvidékén, mert Dél-Korea hamarosan éleslövészettel egybekötött, ötnapos hadgyakorlatot tart a Jonpjong-szigeten, amelyet az északiak november végén ágyúztak. A manőverek kezdete attól függ, hogy mikor múlik el a térségben tomboló ítéletidő.
   
A nyugati államok az elmúlt hetekben többször is megpróbáltak Észak-Koreát elítélő határozatot elfogadtatni a BT-ben, de e kísérleteket a szintén állandó tag Kína rendre meghiúsította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!