Külföld

2010.12.25. 14:22

Terror karácsony este Nigériában

Legkevesebb 32 ember vesztette életét a nigériai Jos városában és környékén karácsony este elkövetett robbantásos merényletsorozat következtében - közölte a nigériai rendőrség.

MTI

Plateau állam tájékoztatási biztosa, Gregory Yenlong szerint összesen nyolc robbantás követte egymást egyetlen óra leforgása alatt, s a halálos áldozatok száma több is lehet, mert 74 sérült válságos állapotban van.

Yenlong barbár cselekedetként ítélte el a Jézus születését ünneplő keresztények elleni terrorcselekményeket.
Egy másik incidensben, az ország északkeleti részében két keresztény templomot támadtak meg gyújtópalackokkal. A Maiduguri városban elkövetett merényleteknek hat ember esett áldozatul.

Katonai források szerint előzőleg egy ismeretlen csoport kilátásba helyezte, hogy valamilyen támadásra készül a keresztények karácsonyi ünnepségei ellen. Egyelőre azonban semmilyen szervezet nem jelentkezett a péntek esti merényletek elkövetőjeként.
A merényletek nyomán a hatóságok fokozták a biztonsági intézkedéseket az érintett térségekben és Josban.
   
A közép-nigériai Jos, Plateau szövetségi állam székhelye azon a "törésvonalon" fekszik, amely elválasztja egymástól a 160 milliós ország többségében muszlim lakosságú északi részét a déli országrésztől, amelyben a keresztény hitűek adják a lakosság többségét. Jos ezért a muzulmán-keresztény ellenségeskedés egyik gócpontja Afrika legnépesebb országában, s a különböző erőszakcselekmények az idén már közel ezer ember halálát okozták a térségben.
   
Bár ezekben rendszerint rivális muszlim és keresztény bandák csapnak össze, megfigyelők hangsúlyozzák, hogy az erőszak mögött többnyire helyi gazdasági és politikai érdekellentétek húzódnak meg, például az északi nomád közösségek és a déli földművesek földterületekért vívott küzdelme.
   
A péntek esti robbantás sorozatot egy héttel azután követték el, hogy egy nigériai bíróság tíz évig terjedő börtönbüntetésre ítélt 15 vádlottat a Josban idén márciusban kirobbant erőszakos összecsapásokban játszott szerepük miatt.
Jost március 7-én vérfürdővé változtatták a helyi muszlim és keresztény közösség előre kitervelt támadásai, amelyekkel korábbi gyilkosságokért álltak egymáson bosszút. Aznap százak haltak erőszakos halált a városban - köztük nők és gyermekek -, néhány héttel azután, hogy a térségben szintén százak estek áldozatul a vallási indíttatású vérengzéseknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!