Külföld

2011.01.18. 22:44

7,4-es erejű földrengés Pakisztán gyéren lakott részén

Erős földrengés rázta meg Pakisztán délnyugati részét helyi idő szerint szerda hajnalban, 1 óra 23 perckor.

MTI

Az amerikai földtani intézet első jelentése szerint 7,4-es erejű volt a földmozgás, amelynek epicentruma Beludzsisztán tartományban, az afgán-pakisztáni határ közelében fekvő Dalbandin várostól 55 kilométerre nyugatra, fészke pedig 10 kilométer mélyen volt a föld felszíne alatt. Az intézet később módosította adatait: a rengés erejét a nyílt végű Richter-skála szerint 7,2-es fokozatúra mérsékelte, a fészkét pedig 84 kilométeres mélységre tette.
   
Beludzsisztán az ország leggyérebben lakott térsége. Az első jelentések arra engednek következtetni, hogy csak korlátozott mértékű lehetett a pusztítás. Ugyanakkor a rengés erejét jelzi, hogy a mintegy húsz másodpercig tartó földmozgást érezni lehetett Újdelhiben, Dubajban és Karacsiban is.
   
A csendes-óceáni szökőár-előrejelző központ nem adott ki riasztást, az Indiai-óceánon nem várható cunami.
   
Egy ilyen erejű földrengés, ha lakott területekhez közel és a föld felszínéhez viszonylag közel pattan ki, rengeteg életet olthat ki, és hatalmas anyagi károkat okozhat.
   
Pakisztánban nagyon gyakoriak a földrengések. Több mint öt éve, 2005. október 8-án egy 7,6-es erejű földrengés pusztított az ország északnyugati részén és az indiai Kasmír államban, aminek következtében több mint 73 ezren haltak meg, és 3,5 millió ember otthona semmisült meg.
   
Pakisztánban három légi támaszpontot használnak az amerikai és a szövetséges erők afganisztáni bevetésekhez, s ezek egyike Dalbandinban működik.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!