Külföld

2011.01.25. 23:15

A magyar demokráciáról vitázik az Európa Tanács közgyűlése

Hétfőn az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PKGY) a svájci Andreas Gross, szocialista frakcióvezető javaslatát elfogadva döntött a "Magyarországi demokrácia működéséről" tartandó vita napirendre tűzéséről, azaz, hogy úgynevezett current affairs debate keretében január 26-án tárgyalja meg a magyarországi emberi jogi helyzettel és jogállamisággal kapcsolatos belpolitikai fejleményeket.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács nem az Európai Unió egyik szerve. Az 1949 óta működő ET-nek jelenleg 47 tagállama van, köztük az EU mind a 27 tagországa, de rajtuk kívül Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Oroszország, Bosznia-Hercegovina is, írta az Index.

Magyarország 1990-ben huszonnegyedik csatlakozó országként lett tag. Az alapokmánya szerint a szervezet fő célja az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság védelme. A csatlakozásnak elvben csak annyi a feltétele, hogy az adott európai ország kinyilvánítsa, hogy maga is ezen elvek megvalósításán dolgozik.

A PKGY a szervezet tanácskozó testülete, évente négyszer ül össze Strasbourgban. A közgyűlés, ahogy az ET honlapja fogalmaz, "Európa demokratikus lelkiismerete". Az ET tagjait (az Európai Parlamenttel ellentétben) nem közvetlenül választják, hanem a nemzeti parlamentek jelölik ki, így a nemzeti csoportok összetétele tükrözi a tagállamok politikai felállását.

További részletek itt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!