Külföld

2011.01.08. 06:59

Obama aláírta a katonai költségvetést, de be akarja zárni Guantánamót

Aláírta Barack Obama amerikai elnök a védelmi minisztérium idei költségvetését, de jelezte: továbbra is eltökélt a terroristagyanús személyek őrzésére szolgáló guantánamói börtöntábor bezárása mellett, jóllehet ezt a törvényhozás által a büdzsébe illesztett rendelkezések gyakorlatilag megakadályozzák.

MTI

A washingtoni Fehér Ház helyi idő szerint pénteken kiadott közleményében számolt be a büdzsé aláírásáról, s az elnök szándékáról.
   
A törvényhozás két háza több hónapos tárgyalásokat követően december 23-án fogadta el az idei - tavaly októberben kezdődött - pénzügyi évre szóló, 725,9 milliárd dolláros katonai költségvetést.
   
A törvény szövegébe azonban olyan rendelkezést illesztettek, amely tiltja a védelmi minisztérium pénzügyi forrásainak felhasználását olyan egyesült államokbeli épületek felhúzására vagy átalakítására, amelyben a Kuba szigetén lévő guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton működő börtöntáborból átszállítandó foglyokat helyeznék el. A korlátozó rendelkezés ezen kívül megtiltja, hogy a Pentagon viselje a guantánamói foglyok Egyesült Államokba történő átszállításának, szabadon engedésének vagy megsegítésének költségeit.
   
Obama közleményében úgy vélte, hogy az említett rendelkezés példátlan és veszélyes kihívást jelent a végrehajtó hatalom számára annak eldöntését illetően, hogy mikor és hol állítsák bíróság elé a guantánamói őrizeteseket.
   
A guantánamói börtöntábort még George Bush elnöksége idején, a 2001 októberében Afganisztán ellen - az al-Kaida terrorista hálózat 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadásainak megtorlásaként - intézett támadás után hozták létre. A rossz hírű fogolytábor bezárása Obama egyik választási ígérete volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!