Külföld

2011.01.14. 19:00

Rendkívüli állapot Tunéziában a tüntetések miatt

Zin el-Abidin ben Ali tunéziai elnök pénteken menesztette a kormányt és rendkívüli állapotot hirdetett ki az országban zajló tüntetések miatt.

MTI

A rendelet értelmében kijárási tilalom lépett életbe az ország területén délután öttől reggel hétig, és tilos háromnál több embernek csoportosulnia.
   
Lezárták az ország légterét, a hadsereg ellenőrzése alá vonta a tuniszi nemzetközi repülőteret.
   
Az államfő Mohamed Gannusi eddigi miniszterelnököt bízta meg az új kormány megalakításával, egyben közölte, hogy hat hónapon belül választásokat tartanak.
   
A több mint 23 éve hatalmon lévő, 74 éves Zin el-Abidin ben Ali, aki ellen a tüntetések irányulnak, korábban közölte, hogy jelenlegi hivatali ideje lejárta után 2014-ben már nem indul az elnöki posztért.
   
Párizsi jelentés szerint a tunéziai ellenzék főbb pártjai az elnök távozását követelik. Ugyancsak a francia fővárosból érkezett az a hír, hogy ismét szabad Hamma Hammami, a betiltott kommunista párt vezetője, akit szerdán vettek őrizetbe Tuniszhoz közeli házában.
   
A rendkívüli állapot elrendelése idején Tunisz belvárosában több ezer ember tüntetett. A megmozdulás helyszínéről lövések és könnygázgránátok pukkanása hallatszott. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a rendőrök tüntetőket bántalmaztak. Egy francia fotóriportert fejen talált egy könnygázgránát. Több ezres megmozdulás volt az ország közepén lévő Szidi Buzidban is, ahol három héttel ezelőtt a megmozdulások elkezdődtek, mert a rendőrök nem engedték, hogy egy munkanélküli engedély nélkül gyümölcsöt áruljon az utcán, s ezért a férfi felgyújtotta magát.
   
Egészségügyi források és szemtanúk azt mondták, hogy a fővárosban és az ország északkeleti részén lévő Rasz Dzsebelben péntekre virradó éjszaka 12 tüntetőt öltek meg a rendfenntartó erők. Zin el-Abidin ben Ali csütörtökön megígérte, hogy a megmozdulások résztvevői ellen többé nem használnak éles lőszert. A tunéziai hatóságok hivatalosan 23 ember halálát ismerik el, de a párizsi székhelyű Nemzetközi Szövetség az Emberi Jogokért azt állítja, hogy az áldozatok száma legalább 66.
   
Több nagy utaztató, köztük a Thomas Cook utazási konszern megkezdte a turisták hazaszállítását Tunéziából, a tervezett utakat pedig lemondják. Egyes országok - például Németország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Franciaország - eltanácsolják állampolgáraikat a tunéziai utazásoktól.
   
A magyar külügyminisztérium is azt javasolta pénteken, hogy a helyzet javulásáig halasszák el útjukat mindazok, akik most látogatnának el az észak-afrikai országba.
   
Kecskés Tibor tunéziai magyar nagykövet az MTI-nek elmondta: nem tud arról, hogy a megmozdulások közvetlenül érintettek volna magyar állampolgárt. A tunéziai tüntetéssorozat kirobbanása óta tíznél kevesebb magyar állampolgár fordult a követséghez az ország különböző tájairól: a turisták tájékozódtak, s egyben megadták elérhetőségüket. Eddig senki sem került veszélyes helyzetbe - tette hozzá a magyar nagykövet.

A tunéziai államfő távozott tisztségéből

Ideiglenes hatállyal Mohamed Gannusi miniszterelnök vette át az államfői tisztséget Tunéziában, miután az országot eddig irányító Zin el-Abidin ben Ali elnök - meg nem erősített hírek szerint - külföldre távozott.

Gannusi péntek este élő televíziós beszédben jelentette be, hogy az alkotmány 56. cikkével összhangban átvette a hatalmat.
   
Azt ígérte, hogy tiszteletben tartja az alkotmányt, a politikai pártokkal és a civil szervezetekkel egyeztetve politikai, gazdasági és társadalmi reformokat hajt végre, valamint helyreállítja a stabilitást az országban. A 69 éves politikus egyúttal egységre és hazafiasságuk bizonyítására szólította fel honfitársait.
   
Gannusi 1941. augusztus 18-án született, közgazdásznak tanult. Amikor Zin el-Abidin ben Ali Tunézia miniszterelnöke lett, már tagja volt csapatának. Azt követően, hogy ben Ali 1987-ben átvette az államfői tisztséget, pénzügyminiszterként, majd nemzetközi együttműködési és befektetési miniszterként dolgozott. 1999. november 17. óta tölti be a miniszterelnöki tisztséget.
   
Az Egyesült Államok jelezte, hogy megkülönböztetett figyelemmel követi az eseményeket. Mike Hammer, a Fehér Ház szóvivője közleményt adott ki, s ebben az emberi jogok tiszteletben tartására szólították fel a tunéziai hatóságokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!