Külföld

2011.02.17. 15:02

Bahreinben a hadsereg átvette az ellenőrzést a főváros felett

A bahreini hadsereg csütörtökön közölte, hogy átvette az ellenőrzést a főváros nagy része felett, továbbá betiltotta a tüntetéseket - adta hírül az állami televízió.

MTI

A bejelentésre néhány órával azután került sor, hogy a rendőrség könnygázzal és gumilövedékekkel feloszlatta az El-Manáma főterén táborozó rendszerellenes tüntetőket, aminek következtében - orvosi források szerint - négy tiltakozó életét vesztette. A katonai vezetők felszólították a lakosokat arra, hogy kerüljék el a főváros központi területeit. 

Az állami televízióban a belügyminisztérium egyik szóvivője elmondta, hogy a biztonsági erők meg fognak tenni minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy szavatolják a biztonságot és fenntartsák a közrendet.

A legnagyobb ellenzéki koalíciónak, a síita Nemzeti Iszlám Egyetértés Szövetségének (Vefak) vezetője csütörtökön kifejtette, hogy az ellenzék 18 parlamenti képviselőjének szándékában áll lemondani mandátumáról a kegyetlen rendőri fellépés elleni tiltakozásul. Később Ibrahim Mattar síita ellenzéki képviselő a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: "Az ellenzék mindegyik tagja lemond. A döntést meghoztuk."

Franciaország a bahreini események kapcsán elítélte a tüntetők mozgalmának elfojtása céljából az "aránytalanul nagy erő használatát", és aggodalmának adott hangot a Bahreinben, Líbiában és Jemenben történt legújabb fejlemények miatt.

Közben a a bahreini külügyminiszter szóvivője közölte, hogy csütörtök este rendkívüli értekezletet tartanak az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) külügyminiszterei El-Manámában a belpolitikai válság sújtotta Bahrein támogatása céljából. "A találkozón valószínűleg bejelentik azt, hogy a GCC támogatásáról biztosítja a bahreini kormányt a biztonságról és a védelemről szóló terveivel kapcsolatban" - mutatott rá a szóvivő.

A GCC-t hat Perzsa-öböl menti arab olajmonarchia - Bahrein, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Omán, Katar és Kuvait - alapította 1981-ben a közös piac megteremtése céljából. A tagállamokat védelmi és együttműködési megállapodások kötik össze a védelem és a biztonság terén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!