Külföld

2011.02.19. 11:53

Brutális akció: Líbiában 35 embert megöltek a biztonságiak

Különleges erők szombat hajnalban fegyveres akcióban felszámolták a Moammer Kadhafi líbiai vezető távozását követelő tüntetők Bengázi központjában felállított sátortáborát, helyi források szerint mintegy 35 embert ölve meg a tiltakozók közül.

MTI

A Human Rights Watch (HRW) amerikai emberi jogi szervezet szemtanúkra és helyi kórházi forrásokra hivatkozó jelentésében azt írta, hogy az ország második legnagyobb városában lezajlott brutális akcióval legkevesebb 84-re emelkedett az elmúlt három napban lezajlott líbiai rendszerellenes tüntetések halálos áldozatainak száma. A bengázi kórházak egyike szerint sebesültek százait ápolják, s az ágyhiány miatt többeket csak a parkolóban tudtak lefektetni.
  
 Hajnali negyed kettőkor váratlanul Líbia szerte lekapcsolták az internet-szolgáltatást, nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy megakadályozzák a világháló közösségi oldalain szerveződő és számos más városra is átterjedt tiltakozások folytatását - közölte a San Francisco-i székhelyű Arbor Networks társaság, amely az internetforgalom felügyeletére szakosodott. Néhány órával korábban az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió számolt be arról, hogy adását zavarják, és blokkolták a honlapjához való hozzáférést is.
   
A különleges erők szombaton hajnali ötkor támadtak rá a tüntetők sátortáborára Bengázi bírósági épülete előtt, amely eddig az egyiptomi forradalom által ihletett líbiai kormányellenes felkelés egyik központja volt.
   
Mint egy tüntető telefonon elmondta, könnygázgránátokat lőttek ki és tüzet nyitottak a sátraikban tartózkodó tiltakozókra, "majd megtisztították a környéket, miközben sokan a sebesülteket és a halottakat magukkal cipelve menekültek". "Mindannyian attól félünk, hogy valami súlyos dolog fog történni ma Bengáziban" - tette hozzá a nevét titokban tartó telefonáló.
   
Egy másik bengázi férfi a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a rajtaütést követően utcáról utcára zajló elkeseredett harc alakult ki a katonák és az ellenállást tanúsító tüntetők között.
   
Az elmúlt napokban tiltakozók ezrei követelték a 42 éve hatalmon lévő Moammer Kadhafi eltávolítását, elsősorban az ország Egyiptommal szomszédos, elszegényedett keleti felében. Tüntetéseiket azonban rendre brutálisan szétverték fegyveres milicisták és a különleges erők bevetésével, s a legtöbb halálos áldozatot a bengázi események követelték.
   
A helyi lakosság szerint a tripoli vezetés a hadsereg elitegységének, a Hamisz Dandárnak az erőit vezényelte a fővárostól mintegy ezer kilométerre keletre fekvő Bengáziba, Beidába és néhány más városba, s az elitalakulatokkal a jelek szerint milicisták és külföldi zsoldosok is érkeztek.
   
"A líbiai hatóságoknak azonnal le kell állítaniuk a békés tüntetők elleni támadásokat, és meg kell őket védeniük a kormánybarát fegyveres csoportok agressziójától" - hangoztatta a Human Rights Watch az újabb áldozatokról beszámoló nyilatkozatában.
   
Barack Obama amerikai elnök pénteken külön nyilatkozatban ítélte el a bahreini, líbiai és jemeni tüntetők ellen alkalmazott hatósági erőszakot, és a véleménynyilvánítás szabadságának tiszteletben tartására szólította fel a helyi kormányokat.
   
Megbízható források szerint Abdelrahman Abbar líbiai főügyész szombaton vizsgálatot rendelt el a rendszerellenes tüntetéseket kísérő erőszakcselekmények, elsősorban a kelet-líbiai városokban lezajlott zavargások és összecsapások ügyében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!