Külföld

2011.02.04. 16:41

Egyiptom: békés ima és hatalmas tüntetés Kairóban

Tízezrek imádkoztak, majd tüntettek békésen pénteken, a heti ima napján a kairói Tahrír téren Hoszni Mubarak egyiptomi elnök lemondását követelve.

MTI

Az elmúlt két nap megmozdulásait meghazudtoló nyugalomban és derűvel gyülekeztek az emberek a téren, ahonnan ezúttal távolmaradtak az államfő hívei. A korábbinál nagyobb számban jelentek meg ellenben a hadsereg alakulatai, hogy rendet tartsanak az Egyiptomi Múzeum előtti területen, amely január 25. óta az elnök és rendszere elleni tüntetések központja.
  
A térre befelé csak szigorú - előbb katonai, majd vagy tucatnyi civil - ellenőrzésen, igazolványmutatáson, csomag, táska esetén motozáson át vezetett az út.
   
Délelőtt a térre látogatott Mohamed Huszein Tantávi védelmi miniszter, és azzal igyekezett csillapítani a tüntetőket, hogy Mubarak jelezte: szeptemberben távozik a hatalomból. A jelenlévők meghallgatták, de ezt, mint várható volt, kevésnek tartják. Ugyancsak a térre látogatott Amr Músza, az Arab Liga főtitkára, volt egyiptomi külügyminiszter, aki a reggeli kairói lapok tanúsága szerint nem zárkózik el az elnöki poszt átvételétől. Ő is a szenvedélyek megnyugtatására ment el a Tahrírra, amint azt irodája közölte.
   
Délben a közös ima következett, amelyen részt vettek mind a világi, mind a külsődleges jegyekből - szakáll, öltözet - egyértelműen vallásos egyiptomiak, jobbára fiatalok. Az ima után következett a karneválszerű tömegdemonstráció, a résztvevők táncával, éneklésével. "Te mész, mi maradunk" - skandálták a felvonulók, akiknek napok óta elmaradhatatlan transzparense az, amely nemzetközileg ismert módon - Game over - jelzi, hogy "a játszmának vége". Ezzel akarják a külföldi televíziók nézői előtt is világossá tenni követelésüket.

Mubarak egy interjúban előző nap közölte, hogy nem akarna már a hatalomban maradni, de Egyiptomot nem hagyja káoszba taszítani, ezért nem mond le. A tüntetők viszont éppen ezt követelik tőle: az azonnali lemondást, és a heti ima napját ennek megfelelően a "távozás péntekének" nevezték el.
   
A nap folyamán az al-Dzsazíra arab hírtelevízió közölte, hogy kairói irodájába betörtek és az ott fellelhető technikát tönkretették. További részleteket nem tárt fel az egyiptomi kormánnyal feszült viszonyban álló tv-csatorna.
   
Nem ez volt az első támadás a külföldi sajtó ellen: az ellentüntetők, azaz az elnök hívei számos újságírót megvertek, a hatóságok pedig több újságírót rövidebb időre letartóztattak. A francia sajtó három orgánumának tudósítói pénteken szabadultak a fogságból. A lengyel közszolgálati televízió biztonsági megfontolásból hazarendelte az embereit, és ugyanígy járt el egy - szintén lengyel - magántelevízió azokkal a tudósítóival, akik az elmúlt napok tüntetéseiről tudósítottak. Csütörtökön a tv-seket előállították a rendőrök, egyikük kameráját megrongálták, egy másikukat egy napig tartották fogva - számoltak be a lengyelek.

Rákos György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!