Külföld

2011.02.01. 17:02

Feloszlatták az ír parlamentet

Brian Cowen ír kormányfő kedden feloszlatta az ír parlamentet és búcsúbeszédében sajnálatának adott hangot, amiért az ország a csőd szélére került.

MTI

A kormányfő bejelentette azt is, hogy az új parlament március 9-én ül majd össze, a választás napját kormányforrások február 25-re adták meg. Cowent még a nap folyamán fogadja Mary McAleese elnök asszony, az időpontot hagyományosan az államfő jelöli ki. 

Cowen a múlt hónapban veszítette el parlamenti többségét, miután kormányának szembesülnie kellett azzal, hogy a gazdasági és pénzügyi válság következtében az ír bankok a csőd szélére kerültek. Megmentésük az ország bruttó hazai termékének (GDP) a harmadába került, amit egy megszorító csomaggal kellett kompenzálni.

"Úgy vélem, keményen megdolgoztunk azért, hogy a múltban elkövetett hibákat kijavítsuk, és biztosítsuk országunk számára a jövőbeni gyógyulást" - mondta Cowen, hozzáfűzve: "Ez a választás megrajzolja gazdaságunk jövőjét. Meghatározza, vajon Írország ebből a recesszióból előre mozdul-e, meghosszabbítja-e vagy megadja magát neki".

Cowen beszédét néma csöndben hallgatták a komor hangulatú képviselők, taps csak a végén hangzott el, akkor is csak saját pártja, a Fianna Fail részéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!