Külföld

2011.02.13. 08:37

Két újabb politikai elítéltet engedtek szabadon Kubában

Két újabb politikai elítéltet helyeztek szabadlábra Kubában: mindketten a 2003-ban bebörtönzött ellenzékiek, a 75-ök csoportjának a tagjai.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Szabadlábra került Ángel Juan Moya, a csoport egyik vezetője is, aki nem hajlandó elhagyni szülőföldjét, s Spanyolországba távozni. A 46 éves Moya - akit eredetileg húsz év börtönre ítéltek - várható szabadulását egy héttel ezelőtt már jelezte a kubai katolikus egyház, de a fogoly mindaddig nem volt hajlandó elhagyni a börtönt, amíg beteg társai nem szabadulnak.
    
A sajtót Moya szabadon engedéséről szombaton felesége, Berta Soler tájékoztatta (aki az Asszonyok fehérben - a politikai elítéltek édesanyjait és feleségeit tömörítő - mozgalom egyik vezetője), bejelentve, hogy férje hazatért havanna egyik nyugati kerületében lévő otthonába.  
   
Néhány órával korábban engedték szabadon a kubai hatóságok Moya egyik társát, Héctor Masedát. A 75-ök csoportjából így már csak heten vannak a szigetország börtöneiben.
   
A havannai vezetés és a katolikus egyház tavaly nyáron állapodott meg abban, hogy a kormány novemberig szabadon enged 52 másként gondolkodót, akiket 2003-ban börtönöztek be. A kormánynak az volt az előfeltétele, hogy minden ellenzéki hagyja el hazáját, és települjön át Spanyolországba. Az 52 fogolyból 40 elfogadta az alkut, ők már Spanyolországban élnek.
   
A kubai belső ellenzék egyik csoportja, az illegálisan működő, de megtűrt Emberi Jogok és Nemzeti Megbékélés Kubai Bizottsága szerint Kuba börtöneiben még mindig több mint száz politikai elítélt sínylődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!