Külföld

2011.02.27. 07:44

Líbia: átmeneti kormányt alakított Kadhafi ellenzéke Bengáziban (reggeli összefoglaló)

Átmeneti kormányt alakított Moammer el-Kadhafi líbiai elnök ellenzéke az ország keleti részén fekvő, a tüntetők kezén lévő Bengázi városban, és az ideiglenes kabinetet azonnal támogatásáról biztosította Líbia washingtoni nagykövete és ENSZ-beli hivatalos képviselője.

MTI

Az átmeneti kormány megalakulását Musztafa Muhammed Abdel Dzsalil volt líbiai igazságügyi miniszter jelentette be a Kurina című, Bengáziban kiadott újság internetes felületén szombaton késő este megjelent nyilatkozatában.
   
A volt tárcavezető közölte, hogy az átmeneti kormány "a keleti térség átmeneti vezetőinek" találkozója alkalmával alakult meg Bengáziban, s összetételét vasárnap hozzák nyilvánosságra a Kadhafi elleni lázadás kiindulópontjául szolgáló kikötővárosban.
   
Dzsalil szerint az átmeneti kabinet tagjai között vannak a "felszabadított" nyugati városok, így Miszráta és az-Závija képviselői, de több tárca élére nem jelölnek ki senkit, amíg Tripoli és a többi, nyugati, illetve déli város fel nem szabadul.
   
Musztafa Muhammed Abdel Dzsalil hangsúlyozta, hogy Líbiának egységes országnak kell maradnia. "Líbia szabad, s fővárosa Tripoli" - szögezte a politikus, aki igazságügyi miniszter volt Kadhafi kormányában, de hétfőn lemondott, tiltakozva a hatóságok által alkalmazott túlzott erőszak ellen.
   
Dzsalil hangsúlyozta, hogy a Bengáziban megalakult kabinet nem teszi felelőssé Kadhafi törzsét az emberi veszteségekért, és az országban történt bűncselekményeket kizárólag Moammer el-Kadhafi terhére rója. A líbiai elnök uralkodása idején erősen támaszkodott a hozzá közeli, de piciny törzsre, a Kadadfára. A törzsbeliekből kerültek ki a hadsereg elitalakulatainak a katonái, és e törzs tagjai szavatolták az elnök és a kormány biztonságát.
   
Az átmeneti kormányt azonnal támogatásáról biztosította Ali Audzsali, Líbia washingtoni nagykövete, aki már korábban lemondott arról, hogy a Kadhafi-rendszert képviselje az Egyesült Államokban. Mint mondta: támogatja a Dzsalil által alakított ideiglenes kabinetet, amely szerinte egész Líbia kormánya. Hozzátette, hogy Dzsalil "nagyon tisztességes" ember, s reményét fejezte ki, hogy az ideiglenes kormány elnyeri a nép és a nemzetközi közösség támogatását.
   
Kisvártatva Ibrahim Dabbasi, Líbia ENSZ-nagykövete közölte, hogy "elvben támogatja" az ideiglenes kabinetet, de az ENSZ-küldöttség több információt próbál beszerezni a Dzsalil-kabinetről. Dabbasi a líbiai diplomáciai karban elsők között ítélte el a Kadhafi-rezsim jogsértéseit, és a tüntetők oldalára állt.
   
Barack Obama amerikai elnök kijelentette szombaton, hogy Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőnek "most" kell távoznia a hatalomból, mert elvesztette legitimitását. A Fehér Ház közleménye szerint az amerikai elnök Angela Merkel német kancellárral folytatott telefonbeszélgetéskor mondta ezt. "Ha egy ország vezetője csak a népével szembeni tömeges erőszak alkalmazásával tud hatalmon maradni, akkor elvesztette legitimitását, és azt kell tennie, ami jó országának, vagyis most kell távoznia" - mondta Obama.
   
Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is úgy nyilatkozott, hogy Kadhafi "elvesztette az emberek bizalmát, és mennie kell, további vérontás és erőszak nélkül". A külügyminiszter elrendelte, hogy vonják meg az amerikai vízumot a Kadhafi-rezsim vezetőitől és családtagjaitól, illetve azoktól, akik felelősök az emberi jogsértésekért Líbiában.
   
A Fehér Ház mindeddig nem követelte nyíltan Kadhafi távozását, s azt az álláspontot képviselte, hogy csak Líbia polgárai mondhatják meg, ki vezesse az országukat.
   
A Sky News hírtelevízió úgy értesült, hogy Tony Blair volt brit miniszterelnök - aki jelenleg az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország közös közel-keleti békemegbízottja - pénteken beszélt telefonon Kadhafival, s arra figyelmeztette őt, hogy utolsó esélye van a líbiai helyzet békés rendezésére. Hozzátette, hogy amennyiben Kadhafi nem él ezzel a lehetőséggel, és nem rendezi békés úton nézeteltéréseit ellenlábasaival, akkor a NATO beavatkozhat Líbiában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!