Külföld

2011.02.26. 12:09

Sikeresen pályára állt a Glonaszsz-K műhold

Sikeresen pályára állították szombaton az orosz Glonaszsz navigációs rendszer új nemzedékének első, Glonaszsz-K elnevezésű műholdját.

MTI

Mint Alekszej Zolotuhin alezredes, az orosz űrerők szóvivője közölte, az orosz navigációs rendszer harmadik nemzedékét képviselő műholdat - a Glonaszsz történetében először - nem a kazahsztáni Bajkonur, hanem az oroszországi Pleszeck űrrepülőtérről bocsátották fel. Ugyancsak először juttattak Glonaszsz-műholdat Szojuz hordozórakétával a világűrbe, a korábbiakat Proton rakéta szállította.
   
Az amerikai GPS navigációs rendszer orosz konkurensének szánt Glonaszsz teljes kiépítésének az eredeti tervek szerint 2010 decemberében kellett volna befejeződnie, de december elején három műhold a Csendes-óceánba zuhant a pályára állításukhoz használt Proton-M rakéta hibája miatt. Emiatt Dmitrij Medvegyev orosz elnök felmentette tisztségéből a Roszkoszmosz űrügynökség és a hordozórakétákat gyártó Energija cég két vezető beosztású tisztségviselőjét.
   
2011-ben még három Glonaszsz-M és egy Glonaszsz-K műhold felbocsátását tervezi az orosz űrhivatal, és ezzel teljessé válik az egész világot lefedő orosz navigációs rendszer, amely összesen 24 (túlnyomó többségében korábbi, még az első és második nemzedékhez tartozó) műholdból áll majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!