Külföld

2011.02.20. 07:03

Tizenkét tüntető halt meg Bengáziban

Legalább tizenkét ember vesztette életét a Moammer Kadhafi líbiai vezető távozását követelő tüntetők és katonák összecsapásában szombaton a kelet-líbiai Bengáziban - jelentette a Kadhafi egyik fiához, Szeif el-Iszlam Kadhafihoz közelálló, Kurina című helyi lap.

MTI

Ramadán Birki, az újság főszerkesztője elmondta, hogy a halálos áldozatok mellett sokan megsebesültek az összetűzésekben.
   
Kórházi források korábban legalább tizenöt halálos áldozatról számoltak be.
   
Birki biztonsági tisztségviselőkre hivatkozva elmondta azt is, hogy az összecsapások akkor robbantak ki, amikor a pénteken megölt tüntetők temetésére igyekvő tömeg megrohamozott egy útba eső laktanyát. A tüntetők benzines palackokat dobáltak az épületre, a katonák pedig éles lőszerrel tüzet nyitottak a tömegre.
   
A kaszárnyát már harmadszor támadták meg a rendszerellenes megmozdulások keddi kirobbanása óta.
  
 A Tripolitól ezer kilométerre keletre fekvő Bengázi a líbiai ellenzék fellegvára.
   
Közben a líbiai hatóságok bejelentették, hogy őrizetbe vettek több tucat embert, akik - állításuk szerint - a líbiai helyzet megingatását célzó "külföldi hálózat" tagjai voltak. A több városban elfogott személyek túlnyomó többsége arab - tunéziai, egyiptomi, szudáni, palesztin, szíriai -, de török állampolgár is akad közöttük. Feladatuk a tripoli hatóságok szerint fosztogatásokra, szabotázsakciókra, kórházak, bankok, bíróságok, más középületek felgyújtására történő bujtogatás lett volna. "A nyomozáshoz közelálló források nem zárják ki, hogy Izrael állhat e hálózat mögött" - közölte a líbiai hivatalos hírügynökség, egyéb részletek említése nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!