Külföld

2011.02.13. 13:43

Újabb tunéziai bevándorlók érkeztek Olaszország partjaihoz

Mintegy ezer újabb tunéziai illegális bevándorló érkezett vasárnap hajnalban az olaszországi Lampedusa szigetének partjaihoz - közölte az olasz parti őrség.

MTI

Antonio Morana, a lampedusai kikötő parancsnoka elmondta, hogy 977-en érkeztek éjfél óta a területre, és még két vízi jármű tart a kis sziget felé. Elmondta, hogy nagyon súlyos a helyzet. A hajók folyamatosan, szünet nélkül érkeznek. A tenger nyugodt és jó az idő, ami kedvező feltételeket teremt a tunéziai illegális bevándorlók átkeléséhez.

A TAP tunéziai hírügynökség arról számolt be, hogy a tunéziai Zarzisz közelében a nyílt tengeren szombaton 12 ember szenvedett hajótörést, egy meghalt, egy pedig eltűnt.
   
Az olasz kormány európai uniós szomszédaitól segítséget kért a helyzet kezelésére és szombaton humanitárius válsághelyzetet hirdetett a tunéziai bevándorlók rohama miatt. A válsághelyzet lehetővé teszi a polgári védelemnek, s a rendkívüli kormánybiztossá előlépett lampedusai polgármesternek, Dino De Rubeisnek, hogy operatív intézkedéseket hozzanak a
bevándorlók áradatának megfelelő kezelése érdekében.
   
Franco Frattini olasz külügyminiszter Corriere della Sera című lap az olasz  lapnak azt nyilatkozta, hogy ezek a lépések nem elegendőek. Szükséges a Földközi-tenger országainak mozgósítása, hogy hajókkal és helikopterekkel ellenőrizzék a tunéziai partvidéket. Hozzátette: az illegális bevándorlók segítséget kapnak, de nem maradhatnak olasz földön, vissza fogják küldeni őket hazájukba.
   
Roberto Maroni olasz belügyminiszter közölte, arra fogja kérni a tunéziai külügyminisztert, hogy Olaszország rendőröket küldhessen az észak-afrikai országba  a menekültáradat feltartóztatására,  mert "a tunéziai rendszer összeomlóban van".
   
Az olasz tárcavezető - aki a bevándorlás-ellenes Északi Liga párt tagja - egyben kifogásolta, hogy Európa nem indított összehangolt akciót, és kijelentette, hogy az Európai Unió szokásához híven magára hagyta Olaszországot
    
Az elmúlt öt napban több mint ötezer illegális észak-afrikai bevándorló ért partot az olaszországi Lampedusa szigetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!