Külföld

2011.02.03. 21:37

Vérengzés Fort Hood-ban: az FBI és a Pentagon megakadályozhatta volna a muszlim őrnagy ámokfutását

A Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) és a hadsereg illetékesei meg tudták volna akadályozni egy muszlim amerikai tiszt ámokfutását 2009-ben, de semmibe vették a hozzájuk befutott figyelmeztetéseket - állapította meg két amerikai szenátor csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésében.

MTI

Nidal Hasan őrnagy, katonai pszichiáter 2009 novemberében a texasi Fort Hood támaszponton 13 embert megölt, 32-t pedig megsebesített. A Joseph Lieberman független és Susan Collins republikánus szenátor, a belbiztonsági házbizottság két vezetője által jegyzett jelentés leszögezi: a hatóságok tehetetlensége bürokratikus renyheségre vezethető vissza, valamint arra, hogy az illetékes szervek vonakodtak beazonosítani az Amerikán belül kialakult iszlamista szélsőséget és szembeszállni vele.
   
A jelentés szerint a Pentagon és az FBI nem tudott a várható támadás helyéről, idejéről és jellegéről, de elegendő információi voltak arról, hogy Hasan radikalizálódása eljutott az iszlamista szélsőségességig, ám az illetékesek nem fogták fel a figyelmezető jeleket, s ezért nem cselekedtek.
   
Az FBI terrorelhárító részlege tudott róla, hogy Hasan a világhálón levelezett a terrorizmus miatt körözött jemeni-amerikai Anvar al-Avlaki hitszónokkal - akinek nevét a jelentés nyilvánosságra hozott változata nem említi meg - , ám elállt a nyomozás folytatásától. A Pentagon olyan terhelő bizonyítékokkal rendelkezett, amelyek alapján le kellet volna szerelni a tisztet, ám személyi lapján mégis inkább megkozmetikázták az erőszakos iszlamista szélsőségesség iránti lelkesedésére való utalást.
   
A jelentés sürgeti, hogy a biztonsági szervek országosan hangolják össze átfogó erőfeszítéseiket a belső eredetű iszlamista radikalizmussal való fellépés érdekében.
   
A Hasan őrnagyra a katonai törvényszék halálbüntetést is kiszabhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!