Külföld

2011.02.03. 13:48

WikiLeaks: 2009-ben Irán és Szíria fegyvert szállított az iraki lázadóknak

Núri al-Máliki iraki miniszterelnök 2009 szeptemberében közölte amerikai diplomatákkal, hogy Irán és Szíria fegyvert szállít az iraki lázadóknak - derül ki egy titkos amerikai diplomáciai táviratból, amelyet szerdán hozott nyilvánosságra a WikiLeaks portál.

MTI

Az akkor még az előző kormányát vezető Máliki mások között Christopher Hill amerikai nagykövet előtt vádolta a két szomszédos országot. Bagdad és Damaszkusz diplomáciai kapcsolatait akkorra éppen felfüggesztették, mert az iraki vezetés Szíriát vádolta több olyan merénylettel kapcsolatban, amelyeket iraki miniszterek ellen követtek el körülbelül egy hónappal korábban Bagdadban. Irak azt állította, hogy e merényletek végrehajtását kitervelőik Damaszkuszból irányították.
   
Washington már régóta vádolja Teheránt azzal, hogy pénzzel és kiképzéssel segíti az iraki síita fegyveres csoportokat, amit viszont Irán tagad.
   
Mint az iraki kormányfő mondta, a szállított fegyverek között volt Strela (SA-7B) típusú, vállról indítható, kis hatótávolságú föld-levegő rakéta is. "Nemrég letartóztatták az al-Kudsz iráni katonai egységgel kapcsolatot tartó csoport - "Az ítélet napjának brigádja" - öt tagját, akik egy Toyota Land Cruiser álpadlója alatt be akartak csempészni szétszedett állapotban ilyen rakétákat" - közölte Máliki a távirat szerint.
   
Muktada asz-Szadr iraki radikális síita vallási vezető - aki 2008 augusztusában bejelentette, hogy milíciája, a Mahdi Hadserege végleg beszünteti a harcot a megszálló amerikai erők ellen - az év novemberben közölte, hogy hasonló feladattal új mozgalmat alapít Az ítélet napjának brigádja néven. Az állítólagos al-Kudsz Erő a Forradalmi Gárda iráni elitalakulathoz tartozik, és feladata titkos műveletek elvégzése. Teherán azonban soha nem erősítette meg ennek létezését.
   
Az idézett amerikai távirat szerint Máliki kifejezte abbéli reményét, hogy az öt letartóztatott embert "halálra ítélik".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!