Külföld

2011.03.18. 21:49

23 métert is elérte a cunami magassága - újabb videók

Egy pénteken közétett tanulmány szerint Japánnak volt olyan pontja, ahol a 23 métert is elérte a szökőár magassága a március 11-i földrengés után.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Jomiuri Simbun című lap egy kikötőkkel és repülőterekkel foglalkozó kutatóintézetet idézve közölte, hogy Ivate prefektúrában, Ofunato településnél mérték ezt a hullámot, amely egész városokat törölt le a térképről. Az intézet a műholdas helyzetmeghatározók (GPS) és egyéb mérőeszközök adatait használta a tanulmányhoz.
   
A földrengéseket követő legerősebb cunamit Japánban 1986-ban mérték, annak magassága 38,2 méter volt - írta a lap.
   
A felszínfigyelő rendszereket ellenőrző hatóság szerint a 9-es erejű földrengést követő tengerár 400 négyzetkilométer területet öntött el, de ez az adat még feljebb módosulhat, mert a légi fényképek 20 százalékának kielemzése még hátra van.

A videómegosztókra közben sorra kerülnek fel az újabb, megrázó videók.

Egy kikötővárost elönt a cunami:

Drámai videó Sendai városából - menekülnek az emberek a cunami elől:


Egy kisebb kikötőt ér el a cunami

Asahi városában egy horgászni induló férfit a kocsijában lepett meg a cunami - ezúttal az autóból látjuk a hatalmas hullámokat. A sofőr sértetlenül úszta meg a félelmetes kalandot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!