Külföld

2011.03.06. 10:57

Líbia: Kadhafi erői a lázadókra támadtak Szirttől keletre

Támadást intéztek a felkelők ellen a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők vasárnap reggel Ben-Dzsavád tengerparti városban, az ellenzék kezén lévő Rász-el-Unúf (Rász-Lanúf) és Szirt között - közölték lázadó fegyveresek.

MTI

A frontvonalból sebesülten visszatérő egyik harcos elmondása szerint Kadhafi erői gépfegyverekkel és páncéltörő rakétavetőkkel támadtak. Azt mondta, halottak is voltak. Az AFP hírügynökség tudósítója arról számolt be, hogy legkevesebb 14 sebesültet szállítottak kórházba, köztük egy francia újságírót.
   
Lázadók az olajterminál Rász-el-Unúfban is hírt kaptak telefonon a ben-dzsavádi támadásról. "Értesítettek bennünket Ben-Dzsavádból, hogy Kadhafi erői ott vannak, és több felkelőt orvlövészek találtak el" - közölte egy fegyveres.
   
Rász-el-Unúfot - amelynek birtoklásáról ellentétes hírek vannak - vasárnap reggel két légicsapás is érte Kadhafi erői részéről, de tudósítók helyszíni jelentése szerint sem anyagi károk, sem áldozatok nincsenek. Az első támadás lövedékei a felkelők egy ellenőrzőpontja közelében csapódtak be, a második célpontja pedig egy régi katonai bázis volt, amely most a lázadók táboraként szolgál.
   
A Tripolitól keletre fekvő Miszráta továbbra is a felkelők kezén van - közölték helyi lakosok, cáfolva az állami televízió jelentését, miszerint a kormányerők visszafoglalták azt. "Nincsenek harcok, hála istennek, de reggel hallottunk lövéseket a repülőtér és a légi támaszpont felől" - mondta egyikük.
   
Az egyik lázadóparancsnok, Basír Abdul-Gádir ezredes Kelet-Líbiában azt közölte egy sajtóértekezleten, hogy erői nyugat felé nyomulnak, jelenleg ellenőrzésük alatt tartják en-Naufalíját, és biztosra vette, hogy a még nyugatabbra fekvő Szirtben - Kadhafi szülőhelyén - támogatásra lelnek majd. Az ezredes szerint mintegy 8 ezer lázadó fegyveres van Rász-el-Unúf és en-Naufalíja között, Kadhafi csapatai pedig erősítést küldenek Szirtbe.
   
Tripoliban közben Kadhafi több ezer támogatója özönlött az utcákra, zászlókat lengetve, és a levegőbe lövöldözve. Hajnalban a főváros erős gépfegyverropogásra ébredt, és a lakosság nem tudta annak eredetét. A hatóságok később azt közölték, hogy üdvlövések voltak a televízió hírére, miszerint a kormányerők visszafoglalták Rász-el-Unúfot és Miszrátát - amit az ellenzék mindkét városban cáfol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!