Külföld

2011.03.25. 16:40

Líbia: robotrepülőkkel és vadászgépekkel támadta a koalíció Kadhafi erőit

A líbiai légtérzár megvalósítására szövetkezett koalíció az elmúlt 24 órában 16 Tomahawk manőverező robotrepülővel támadta Kadhafi erőit, harci gépei pedig 153 bevetésen vettek részt - jelentette be pénteken Washingtonban egy katonai szóvivő.

MTI

A bevetések közül mintegy 70-et amerikai repülőgépek hajtottak végre. Noha a NATO beleegyezett abba, hogy átveszi a Líbia elleni hadművelet irányítását, washingtoni források szerint az Egyesült Államok nem tud olyan ütemben és olyan mértékben kihátrálni az akcióból, mint szeretne; az amerikai haditengerészet és légierő továbbra a műveletek központi szereplője marad.
   
Hillary Clinton amerikai külügyminiszter csütörtökön üdvözölte, hogy a NATO átvállalja az ENSZ felhatalmazásával, a líbiai polgári lakosság védelmére és a humanitárius segélyakciók biztosítására elindított katonai fellépés irányítását.
   
"A következő lépésről tárgyalunk: megállapodtunk NATO-szövetségeseinkkel a Líbia feletti légtérzár vezetési és irányítási feladatainak átadásáról" - jelentette ki Clinton, aki szerint a szövetség mind a 28 tagállama felhatalmazta katonai vezetését, hogy operatív terveket dolgozzon ki "a szélesebb" értelemben vett civilvédelmi misszióval kapcsolatban.
   
Egy névtelenül nyilatkozó, vezető amerikai tisztségviselő ellentmondott Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár korábbi nyilatkozatának, miszerint a szövetség által átvállalt vezető szerep kizárólag a repüléstilalmi övezet fenntartására vonatkozik. A washingtoni kormányforrás szerint a NATO-ban "politikai megállapodás" született arról, hogy a szövetség irányítja majd a civilek védelmével kapcsolatos többi műveletet is, beleértve a Kadhafi szárazföldi erői elleni támadásokat is.
   
Amerikai médiaforrások szerint a NATO feltehetően kettős parancsnoki központokat hoz majd létre, amelyekben az amerikaiak szerepe alapvetően annak biztosítása lesz, hogy a NATO-bevetések és az Egyesült Államok katonai akciói ne keresztezzék egymást.
   
Washingtoni tájékoztatás szerint a megállapodás az amerikai, a brit, a francia és a török külügyminiszter csütörtöki négyes konferenciabeszélgetésén jött létre, amelyen a négy vezető diplomata megállapodott, hogy kedden Londonban személyesen is találkozik egymással.
   
A négyek megállapodtak a légtérzárral kapcsolatos vezetési és irányítási feladatok azonnali - egy vagy két napon belül történő - átadásáról, amit a jövő hét elején az ENSZ-mandátummal kapcsolatos többi művelet átruházása követ majd. A NATO a várakozások szerint a hét végén dolgozza ki a líbiai szerepvállalásával kapcsolatos terveit.
   
A Pentagon jelezte, hogy az amerikai harci gépek továbbra is a líbiai légtérben maradnak majd. William Gortney altengernagy szerint Amerika szerepe főleg a műveletek támogatására korlátozódik majd, ami magában foglalja a szövetséges gépek újratankolását és Líbia légi megfigyelését. Gortney szerint ha szükséges, az amerikai gépek harci bevetéseken is részt vesznek majd.
   
A Pentagon szerint jelenleg 12 ország vesz részt a líbiai légtérzár fenntartásában, köztük két arab állam, Katar és az Egyesült Arab Emírségek.ű

OLDALTÖRÉS: A nyugati szövetség folytatta támadásait Líbiában

A nyugati szövetség folytatta támadásait Líbiában

A nyugati szövetség folytatta támadásait Líbiában

A nyugati szövetség folytatta támadásait Líbiában

A nyugati szövetség péntekre virradóan folytatta támadásait a líbiai rezsim katonai létesítményei ellen. Egy NATO-tisztségviselő szerint a hadművelet három hónapig tarthat, de szükség esetén lehet ennél rövidebb vagy akár hosszabb is.

Harci gépek támadták kora reggeli órákban a líbiai főváros körüli állásokat - jelentette a CNN amerikai hírtévé. A támadás hatására Tripoliban megszólaltak a kormányerők légvédelmi fegyverei.
   
A brit védelmi minisztérium péntek reggeli közlése szerint brit harci gépek az éjszaka rakétákkal lőtték a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erőknek azokat a páncélozott harcjárműveit, amelyek polgári lakosokat fenyegettek az ország keleti tengerpartján fekvő Adzsdábíjában.
   
A nyugati Miszrátában, az ország harmadik legnagyobb városában hírek szerint az eddigi leghevesebb harcok dúltak a lázadók és Kadhafi erői között. Musztafa Geriáni, a lázadók szóvivője szerint a fő figyelem most Miszrátára és a fővárostól délnyugatra fekvő Zentenre irányul, amelyeket nagy erők ostromolnak. A szóvivő a keleti Bengáziban azt is közölte újságírókkal, hogy számításaik szerint a lázadás kezdete óta 8-10 ezer halottjuk van a harcoknak, de e számok lehetnek magasabbak is.
   
Csütörtök este a NATO tagországai megállapodtak arról, hogy a repüléstilalom betartatását a szervezet fogja irányítani. Diplomaták közlése szerint az egész katonai bevetés irányításának átvételéről vasárnap döntenek. NATO-tisztségviselők azt remélik, hogy az átvétel napokon belül megtörténik. Ettől függetlenül a nyugati koalíció tagjai a NATO által meghatározottakon kívüli célpontokat is bombázhatnak.
   
Az Egyesült Arab Emírségek 12 repülőgéppel vesz részt a líbiai légtérzárlat érvényesítésében - jelentette az olajsejkség hivatalos hírügynöksége pénteken. A Perzsa-öböl menti állam hat F-16-os és hat Mirage típusú gépet vezényel a térségbe. Az egységek napokon belül megkezdik járőrözésüket - jelentette a WAM Sejk Abdalláh bin Zájid an-Nahaján külügyminisztert idézve. A közlemény szerint a művelet része az emírségek "líbiai humanitárius tevékenységének".
  
Egy másik perzsa-öbölbeli arab ország, Katar már korábban közölte, hogy két harci géppel és két katonai szállítógéppel járul hozzá a líbiai légtérzárlat fenntartásához.
   
Tanácskozást kezdett pénteken az Afrikai Unió (AU) Addisz-Abebában, hogy - egy tripoli kormányküldöttség részvételével - megpróbáljon tárgyalásos megoldást találni a líbiai válságra. "Az AU célja (...) a párbeszéd elősegítése a líbiai felek között olyan reformok beindításáról, amelyek kiküszöbölik a konfliktus alapvető okait" - mondta felszólalásában Jean Ping, az unió bizottságának elnöke. Hozzátette, hogy a folyamatnak egy átmeneti időszak után demokratikus választásokkal kell végződnie.

OLDALTÖRÉS: Orbán: Magyarország legfeljebb egészségügyi hozzájárulást tehet a közös akcióhoz

Orbán: Magyarország legfeljebb egészségügyi hozzájárulást tehet a közös akcióhoz

Orbán: Magyarország legfeljebb egészségügyi hozzájárulást tehet a közös akcióhoz

Orbán: Magyarország legfeljebb egészségügyi hozzájárulást tehet a közös akcióhoz

Magyarország legfeljebb csak katonaorvosokkal, egészségügyi szolgálat rendelkezésre bocsátásával tudhat hozzájárulni ahhoz a NATO-vállalkozáshoz, amely a líbiai légtérben a repülési tilalom betartatására irányul - közölte Orbán Viktor pénteken Brüsszelben.

A miniszterelnök az EU-csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kormány szerdán áttekinti ezt a kérdést.
   
A líbiai helyzet megítélésével kapcsolatban azt emelte ki, hogy a bonyolult összefüggések között nem szabad szem elől téveszteni az alapvető célt: a nemzetközi beavatkozással emberek életét kell megmenteni.
   
Arra a kérdésre válaszolva, amely a civilek és az alkalmilag felfegyverzett lakosok közti különbségtétel nehézségére vonatkozott, megjegyezte: a helyzet nem engedi, hogy "jogászkodjanak", az élet nem alkalmazkodik a merev kategóriákhoz, így ahhoz a fő célhoz kell ragaszkodni, hogy a vállalkozás emberek túlélését segítse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!