Külföld

2011.03.26. 14:19

Szíria: népfelkelést hirdettek a Facebookon

"Népfelkelésre" buzdító felhívás jelent meg a Facebook közösségi portálon szombaton, egy nappal azután, hogy Szíria legnagyobb városaiban vérfürdőbe torkollottak a rendszerellenes tüntetések

MTI

A még a francia gyarmatosítók ellen küzdő lázadók által és egy jelenleg sugárzott népszerű tévésorozatban használt, ámde lefordíthatatlan arab kifejezéssel fűszerezett felhívásban minden szíriai tartományban népfelkelést hirdettek szombatra.
   
Hivatalos közlés szerint pénteken 13-an haltak meg az erőszakkal szétvert tüntetéseken, míg emberjogi aktivisták legalább huszonöt áldozatról tudnak. A halott tüntetőket szombat délután temetik el a Damaszkusztól mintegy 130 kilométerre délre fekvő Deraa városban, ahova a szomszédos településekről tömegesen indultak el a lakosok. A Deraa melletti Tafasz településen gyászolók felgyújtották a kormányzó Baasz párt helyi irodáját és egy rendőrőrsöt.
   
Kormányellenes tüntetések voltak pénteken Szanamejnben, Homszban, Latakiában, sőt Damaszkusz egyik elővárosában, Dúmában is.
   
Szombaton már a második egymást követő napon demonstráltak a kormány reformprogramjának támogatói is. Damaszkuszban, Aleppóban, Rakkában, Kamisliben, el-Haszekében, Deir-ez-Zórban, Idlíbben, Tartúszban, Hamában és esz-Szuveidában Bassár el-Aszad államfőt éltették a felvonulók, és a nemzeti egység megvédését szorgalmazták a "külső erők fondorlataival" szemben. A szónokok elítélték az utóbbi napok Szíriával szemben ellenséges információs kampányát.
   
A szíriai vezetés csütörtökön jelentette be, hogy a közeljövőben fel szándékozik oldani az 1963 óta érvényben lévő rendkívüli állapotot, új törvényeket fogad el a politikai pártokról és a sajtóról, valamint bírósági reformot hajt végre. A kormány vállalta, hogy új munkahelyeket hoz létre, és felveszi a küzdelmet a korrupció ellen. Az átalakítások első lépéseként 30 százalékkal emelték a közalkalmazottak bérét, s péntek este szabadlábra helyeztek több mint kétszáz politikai elítéltet, többségükben iszlamistát.
   
Edward Walker, az Egyesült Államok volt egyiptomi, izraeli és egyesült arab emírségekbeli nagykövete arra figyelmeztetett, hogy a szíriai elnök még viszonylag békésen át tudja vészelni a népi elégedetlenséget, ha engedményeket tesz. Az erőszak alkalmazása viszont a kívánatossal ellentétes hatást vált ki, és vallásközi ellenségeskedéshez vezet, mivel a kormányzó elit a kisebbséget (12 százalék) jelentő alaviták közül kerül ki. A médiában már hallatnak is magukról az aktivizálódó szunnita fundamentalisták. A Muzulmán Testvériség egyik Londonban élő vezetője kijelentette, hogy a kormány elmulasztotta a pillanatot a reformok megvalósítására, és a népfelkelés egyre szélesedik, már nem lehet visszatuszkolni a szellemet a palackba.
   
Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi biztosa arra figyelmeztette a szíriai vezetést, hogy az erőszak ördögi spiráljába kerülhet a tüntetések véres elfojtásával. Az erőszak haragot, öldöklést és káoszt váltott ki, s ha ez a hullám elindul, sokkal nehezebb lesz megtenni azt, amit rögtön kellett volna, azaz garantálni a szólás- és gyülekezési szabadsághoz fűződő legitim jogot, meghallgatni és megoldást találni a valós problémákra - mondta Pillay, üdvözölve a csütörtökön bejelentett politikai és gazdasági reformokat. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a tettek ékesebben beszélnek minden szónál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!