Külföld

2011.03.19. 10:24

Szíria: tüntetések, összecsapások több városban, halálos áldozatok

Szíriában szokatlanul nagy kormányellenes tüntetések voltak péntek este több városban. A rendőrség erőszakkal oszlatta fel a demonstrációkat, az összecsapásokban legalább öt ember meghalt - jelentették ellenzéki források.

MTI

A Damaszkusztól 120 kilométerrel délre fekvő Deraa városában "a rendfenntartók éles lőszert használtak a tüntetők ellen" - mondta egy tudósítónak telefonon egy Cipruson élő szíriai emberjogi aktivista, aki kérte neve elhallgatását. Több száz tüntető megsebesült. A biztonsági erők sokakat őrizetbe vettek, és ismeretlen helyre vittek - tette hozzá.

Egy ismert ellenzéki aktivista, Mázen Darvis, Damaszkuszból úgy nyilatkozott egy másik hírügynökségnek, hogy legalább öt embert lőttek le a biztonságiak az összecsapásokban. Pénteken több városban tartottak tüntetést, például a fővárosban, Damaszkuszban is, de csak a deraai demonstrációnak voltak halálos áldozatai - tette hozzá Darvis.

A deraa-i tüntetés tényét a hivatalos hírügynökségen, a Szanán keresztül a szíriai kormány  is megerősítette. "Néhányan összegyűltek Deraa központjában, az al-Omari mecset közelében, hogy erőszakkal anarchikus állapotokat teremtsenek és anyagi károkat okozzanak. A bajkeverők autókat és boltokat gyújtottak fel, ezért a rendfenntartó erők közbeléptek, hogy szétoszlassák őket" - olvasható a Szana híradásaiban.

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára "elfogadhatatlannak" nyilvánította a békés tüntetők ellen alkalmazott erőszakot, és aggodalmát fejezte ki az események miatt, az Egyesült Államok pedig határozottan elítélte a rendőrség fellépését.

A szunnita többségű Szíriában, amelyet az alavita kisebbség irányít kemény kézzel, az ellenzék elnyomása hosszú történelemre tekint vissza. 1982-ben például az akkori elnök, Hafez Asszad több ezer fundamentalista muszlim felkelőt megöletett Hama városában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!