Külföld

2011.04.27. 16:14

A Fehér Ház publikálta Obama születési anyakönyvi kivonatát

A washingtoni Fehér Ház szerdán nyilvánosságra hozta Barack Obama elnök születési anyakönyvi kivonatának teljes hitelesített másolatát, hogy lehűtse végre a hetek óta tartó vitákat arról, hogy az Egyesült Államok elnöke valóban amerikai földön született-e vagy nem.

MTI

Obama már a 2008-as elnökválasztási kampányban közzétette a születési helyét igazoló iratok rövid változatát, és úgy tűnt, ezzel semmissé váltak azok a kételyek, amelyek azt feszegették, hogy Obama nem is az Egyesült Államokban született, vagyis nem illeti meg az elnöki tiszt. 

A jelek szerint azonban - a következő elnökválasztás közeledtével - politikai ellenfelei ismét feszegetni kezdték az ügyet. Ebben Donald Trump ingatlankirály és televíziós személyiség - aki nem mellesleg republikánus elnökjelölti ambíciókat dédelget - járt az élen. A múlt héten azzal keltett felhördülést, hogy felvetette: Obamának igazságügyi szakértők rendelkezésére kellene bocsátania a születési okiratot. "Ha nincs rejtegetnivalója, tisztázza magát" - hangoztatta.

Az Egyesült Államok alkotmánya értelmében "elnökké csak olyan személy választható, aki az Egyesült Államok állampolgáraként született,... az elnöki tisztségre továbbá csak olyan személy választható, aki 35. életévét betöltötte és 14 év óta az Egyesült Államokban van a lakhelye". 

Vagyis az amerikai alaptörvény nem szabja kifejezetten feltételül, hogy a leendő államfőnek csakis amerikai földön szabad megszületnie. Mivel azonban az állampolgárság kérdésében Amerikában a területiség jogelve érvényesül, vagyis mindenki, aki az Egyesült Államokban születik, automatikusan megkapja az amerikai papírokat, az olyanokról, akik máshol látták meg a napvilágot, s ráadásul egy külföldi szülővel is rendelkeznek, nem nehéz elhinteni azt a kételyt, hogy esetleg egy idegen hatalom polgárai. 

Obama apja Kenyában született, anyja pedig kaukázusi származású, de már Kansas államban született. Az ellentábor a jelek szerint ezek alapján igyekezett Obamára fogni, hogy nem is igazán amerikai. 

Obama végül egyik tanácsadóját, Judith Corley-t küldte el Hawaiira, hogy hozza magával a születési helyét egyértelműen bizonyító hivatalos dokumentumokat. 

Ezeket hozta nyilvánosságra a Fehér Ház. A dokumentumok minden kétséget kizáróan bizonyítják, hogy Barack Hussein Obama II 1961. augusztus 4-én 19 óra 24 perckor jött a világra a Honolulu városának határain belül lévő kapiolani szülészotthonban. Az okiraton látható az anyakönyvvezetőnek és Obama édesanyjának, Stanley Ann Dunham Obamának az aláírása. 

A Fehér Ház az egész hercehurcából azt a következtetést vonta le, hogy a Obama ellenfelei zavart akartak kelteni az elnököt támogatók körében, és olcsó, vásári módon igyekeztek kétségbe vonni az elnök származását. Washington hozzáfűzte: az ezekhez hasonló "ostobaságokkal" nem óhajt a továbbiakban foglalkozni.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!