Külföld

2011.04.02. 18:35

Autó alá rejtett pokolgép ölt meg egy észak-írországi rendőrt

Autója alá rejtett pokolgép ölt meg szombaton egy 25 éves rendőrt az észak-írországi Omagh városában - közölte az északír rendőrség szóvivője.

MTI

Ez volt az első gyilkos merénylet az országrészben két év óta, amikor 2009 márciusában a megbékélési folyamatot ellenző köztársaságpárti csoport, a Folytonosság IRA (Continuity IRA) Armagh grófságban agyonlőtt egy rendőrt. Két nappal e merénylet előtt egy másik szélsőséges ír köztársasági csoport, a Valódi IRA (Real IRA) lőtt le két brit katonát egy Antrim városához közeli támaszpontnál.

A szombati omagh-i áldozat szomszédai elmondták, hogy a pokolgép robbanása nyomán a gépkocsi kigyulladt. Közlésük szerint az áldozat nemrég lépett be a rendőrséghez.

2007 óta az Ír Köztársasági Hadseregből (IRA) kivált csoportok tucatnyi alkalommal telepítettek pokolgépet rendőrök magánautója alá, de a bombák többsége nem robbant fel, a sikeres robbantások pedig mostanáig egy ember halálát sem okozták. Igaz, két rendőrnek amputálni kellett a lábait egy 2008. májusi, illetve egy 2010. januári támadás következtében.

Az észak-írországi konfliktus legsúlyosabb merényletét az IRA-ból kivált Valódi IRA terroristái Omagh városában követték el 1998 augusztusában, amikor egy tömeg sűrűjében robbantottak fel egy autót. A pokolgépes támadásban 29-en vesztették életüket, többségükben nők és gyermekek.

A még abban az évben megkötött békemegállapodás lényegében lezárta a konfliktust a túlnyomórészt katolikus ír nacionalisták és a többségükben protestáns unionisták között, akik azt akarják, hogy Észak-Írország továbbra is az Egyesült Királyság része maradjon.

Bár a biztonsági erők azóta számos pokolgépes merényletkísérletet hiúsítottak meg, a békefolyamatot nem fenyegette alapvető veszély.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!