Külföld

2011.04.16. 14:09

Berényi József az MKP régi-új elnöke

Berényi József lett a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) újraválasztott elnöke. A párt szombati nagymegyeri tisztújító kongresszusán Berényi volt az egyetlen jelölt.

MTI

Az elnökválasztáskor Berényi megkapta a küldöttek döntő többségének támogatását: 272-en igennel szavaztak, míg 21 szavazólap érvénytelen volt. Ez azt jelenti, hogy továbbra is ő fogja vezetni a parlamenten kívüli szlovákiai magyar pártot.

"A kongresszuson azt láttam, hogy megvan a tenni akarás annak érdekében, hogy az MKP-t visszavigyük a parlamentbe" - nyilatkozta megválasztása után újságíróknak Berényi.
"Az elnök személye nem elég, egyedül nem tudom bevinni a pártot a parlamentbe, kell hozzá egy ütőképes, erős elnökség" - fejtette ki a politikus.
   
"Mi nem a Híddal (magyar-szlovák párt) szemben, hanem a szlovák nacionalizmus visszaszorítása érdekében kívánunk politizálni" - válaszolta a Berényi az MTI tudósítójának az MKP-Híd viszonyt firtató kérdésére. "Amennyiben a Most-Híddal szemben fenntartásaink vannak, azt megfogalmazzuk, de nem vagyunk megszállottjai a Hídnak" - tette hozzá. 


A következő időszak legfontosabb konkrét feladataival kapcsolatban a politikus a májusi népszámlálást, valamint az Iveta Radicová vezette szlovák kormány munkájának a folyamatos értékelését említette.
   
Az országos tanács szintén újraválasztott elnöke Bárdos Gyula. A szavazáskor Bárdos 286 igen szavazatot kapott, míg 11 küldött nemmel szavazott.
   
Az MKP parlamentbe való visszatérésének bebiztosítását Bárdos "nem egyszerű, nagyon nehéz feladatnak" minősítette. Hangsúlyozta, hogy az országos tanács elnökeként "továbbra is integrálni szeretném a pártot", mert szerinte "a különböző véleményeket meg kell hallgatni", az országos vezetésnek nagyon jó kapcsolatot kell ápolnia a régiókkal.
   
A tisztújító kongresszuson mintegy 300 küldött vesz részt.
   
Berényi József az MKP hármadik elnöke. A pártot 1998 és 2007 között Bugár Béla, míg 2007 és 2010 között Csáky Pál vezette. Berényi József 1967-ben született, s magyar-történelem szakot végzett a pozsonyi Komensky Egyetemen. Mikulás Dzurinda két kormánya idején - 1998-2006 között - a szlovák külügyminisztérium államtitkára volt. 2007-től három évig az MKP alelnöki tisztségét töltötte be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!