Külföld

2011.04.08. 07:22

Japán : a Toshiba tíz év alatt leszerelné a fukusimai atomerőmű négy reaktorát

A Toshiba vállalat tíz év alatt leszerelné a Fukusima-1 atomerőmű négy megsérült reaktorát - közölték pénteken a cég javaslatát ismerő atomipari források.

MTI

A javasolt időtartam jóval rövidebb a Three Mile Island atomerőmű felszámolására fordított időnél, a balesetet szenvedett amerikai üzem leépítése ugyanis 14 évet vett igénybe.
   
A Toshiba - a két japán reaktorgyártó cég egyike - a fukusimai atomerőművet üzemeltető vállalatnak, a Tepcónak és az japán gazdasági minisztériumnak nyújtotta be ezzel kapcsolatos javaslatát, miután egyeztetett róla amerikai atomenergia-ipari vállalatokkal, köztünk az ottani fióküzemével, a Westinghouse Electric vállalattal. A Toshiba a fukusimai reaktorok felszámolásakor hagyatkozna azoknak az amerikai cégeknek a tapasztalatára, amelyek leszerelték a Three Mile Island amerikai atomerőművet az 1979-es baleset után.
   
A japán vállalat javaslata szerint mintegy tíz évet venne igénybe a fűtőrudak kiemelése a reaktortartályokból, illetve az elhasznált fűtőrudak kiemelése a reaktorok pihentető medencéiből, továbbá a különféle létesítmények felszámolása és a szükséges talajjavító munkák elvégzése.
   
A másik japán reaktorgyártó, az amerikai General Electric vállalattal kapcsolatban lévő Hitachi még nem tett javaslatot a Tepcónak és az illetékes japán minisztériumnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!