Külföld

2011.04.24. 09:22

Lelőtt egy izraelit egy palesztin rendőr

Egy palesztin rendőr lőfegyverével megsebesített vasárnap öt izraeli fiatalt, aki engedély nélkül látogatott el a bibliai József sírjához, a megszállt Ciszjordánia területén lévő Náblusz mellett. Az egyik meglőtt izraeli belehalt sérülésébe - közölte az izraeli hadsereg, majd palesztin biztonsági források is megerősítették a hírt.

MTI

 József sírja szent hely, zarándokhely a zsidók számára, és már számos összetűzés helyszíne volt izraeliek és palesztinok között. Egy izraeli-palesztin megállapodás alapján izraeliek csak a Palesztin Hatóság engedélyével látogathatnak el a sírhoz, a szóban forgó izraelieknek azonban nem volt a birtokukban engedély az izraeli hadsereg szóvivőjének közlése szerint.
   
Az utóbbi hónapokban fiatal zsidó telepesek többször is meg akarták közelíteni a próféta sírját engedély nélkül, mert nem ismerik el az erről szóló izraeli-palesztin megállapodást.
   
Palesztin tisztségviselők tájékoztatták a hadsereget arról, hogy egy palesztin rendőr nyitott tüzet az izraeliekre, mert "gyanús mozgást észlelt". A terület biztonságáért felelős palesztin rendőröket őrizetbe vették, és kihallgatják - közölték. Izraeli és palesztin biztonsági illetékesek megállapodtak abban, hogy együtt tisztázzák a történteket - olvasható a hadsereg közleményében.

 A megsebesített izraeliek eljutottak egy izraeli katonai őrposzthoz, illetve egy zsidó településre, de egyikük ott belehalt sérülésébe.
   
Ciszjordániában most először támadtak izraeliekre azóta, hogy a múlt hónapban megölték egy zsidó család öt tagját a palesztin terület középső részén fekvő Itamar telepen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!