Külföld

2011.04.25. 07:35

Líbia: NATO-légicsapás Kadhafi tripoli rezidenciájára

Moammer Kadhafi líbiai vezető tripoli főhadiszállására mért csapást a NATO légiereje hétfőre virradóra, mire válaszul a Kadhafi-kormány egyik tisztségviselője azzal vádolta meg az észak-atlanti szövetséget, hogy a líbiai vezető életére tört.

MTI

A Tripoli közepén fekvő Báb-el-Azizíja épületkomplexumba, Kadhafi főhadiszállásába éjfél után két hatalmas rakéta vagy bomba csapódott be - mondta el a helyszínre vitt külföldi újságíróknak a létesítmény egyik őre.
   
Órákkal a légicsapás után a tűzoltók még a lángokkal küzdöttek.
   
A líbiai kormány egyik tájékoztatási tisztviselője azt állította, hogy 45 ember megsebesült a támadásban, közülük 15 súlyosan, többeket pedig még keresnek. A tisztviselő állítását független forrásból nem lehetett ellenőrizni. Korábban négy sebesültről szóló hírek láttak napvilágot.
   
Egyelőre nem tudni, hogy Kadhafi hol tartózkodott a támadás idején.
   
Egy líbiai tisztségviselő a légicsapás után mindazonáltal azt állította, hogy a NATO Kadhafit szemelte ki célpontként.
   
Az AFP francia hírügynökség tudósítói úgy tapasztalták, hogy a légicsapás teljesen lerombolta Kadhafi irodáját, a szemben lévő tárgyalótermet pedig részben megrongálta.
   
Az AP amerikai hírügynökség szerint a két rakéta vagy bomba súlyosan megrongált egy többszintes épületet, valamint egy másik épületet is. Ez utóbbit szemmel láthatóan inkább protokoll eseményekre használták: díványok, csillárok és képkeretek hevertek a földön a törmelék között.
   
Erőteljes robbanások rázták meg éjfél után Tripolit más helyütt is, három líbiai állami televízió adása egy időre megszakadt, de később folytatódott.
   
A hétfő hajnali légicsapás egy nappal azután történt, hogy a Kadhafi-erők a hét végén rakéták és gránátlövedékek áradatát zúdították a kormányellenes felkelők kezén lévő Miszráta városára.
   
A NATO légiereje már múlt szombatra virradóra is csapást mért Kadhafi tripoli főhadiszállására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!