Külföld

2011.04.26. 06:42

Tóásó-per: lemondott a nyomozást vezető ügyész

Lemondott posztjáról a bolíviai "terrorista perben" - a Tóásó-ügyben - a nyomozást a kezdetektől fogva, több mint két éve vezető ügyész, Marcelo Soza a személye elleni szűnni nem akaró "fenyegetések és rágalmazások" miatt.

MTI

Soza a Mario Uribe bolíviai szövetségi főügyészhez intézett levelében - amelyet helyi idő szerint hétfőn ismertetett a bolíviai tömegtájékoztatás - azt állította, hogy a perben érintett vádlottak és védőik, továbbá egyes politikusok és tömegtájékoztatási eszközök részéről kezdettől fogva fenyegetéseknek és rágalmazásoknak volt kitéve nemcsak ő, de a családja is. 

A két évvel ezelőtt egy bolíviai kommandós akcióban megölt Rózsa Flores Eduardo és társai "terrorista összeesküvésének" ügyében a kezdetek óta nyomozást vezető ügyész szerint e feljelentések, vádak és rágalmak azt a benyomást próbálják kelteni a lakosság körében, hogy a "terrorista és szeparatista ügy" sohasem létezett, azt csupán Evo Morales elnök kormánya kreálta politikai ellenfelei megsemmisítése érdekében. 

Elitkommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lőtték le a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Letartóztatták a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot és a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy "terrorista csoportot" számoltak fel, amely többek között Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.

Közel két évig tartó nyomozás után Cochabamba városban április közepén kezdődött az ügyben az előzetes meghallgatás: Ennek során arról kell döntenie a bírónak, hogy megalapozott-e a vádirat, azaz elégségesek a bizonyítékok a tényleges per megkezdéséhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!