Külföld

2011.05.06. 11:57

Erdélyi Magyar Néppárt: reakciók, reagálások

Történelmi tévedésnek, stratégiai hibának nevezte az új romániai magyar párt létrehozásának tervét Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke - írta pénteki számában a Krónika.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Előző napi kolozsvári sajtótájékoztatóján a lap szerint a politikus először mindössze úgy reagált a szövetség és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) későbbi viszonyát firtató kérdésre, hogy ilyen nevű párt nem létezik. Ezután viszont történelmi tévedésnek, stratégiai hibának nevezte az új párt létrehozásának kezdeményezését, amely szerinte a romániai magyarság megosztottságához, gyengítéséhez vezet.
   
„Bebizonyosodott, hogy a megosztottság a Kárpát-medencében sehol nem vezetett a magyarság politikai érdekképviseletének megerősítéséhez” – vélekedett Kelemen. A szövetségi elnök meggyőződésének adott hangot, miszerint a jövő évi romániai választásokon az erdélyi magyar közösség „bölcsen viselkedik” majd, és nem marad bukaresti parlamenti képviselet nélkül.
   
A lap kérdésére a politikus elmondta: az RMDSZ nem tervezi, hogy megtámadja a törvényszéken az EMNP bejegyzését. Kelemen Hunor ugyanakkor azért nevezte kétségesnek az esetleges összefogást a két szervezet között, mert az új alakulat szerinte versenypártként lép fel az RMDSZ-szel szemben. 
   
Ugyancsak a Krónikában megjelent jegyzetében Balogh Levente úgy véli: a bejegyzéshez szükséges aláírások leadásával új korszak kezdődik a romániai magyar politikában, hamarosan ugyanis Erdélyi Magyar Néppárt néven olyan új magyar párt keresi majd a választók kegyeit, amely bevallottan a jelenlegi budapesti kormány politikáját felvállalva, azzal szoros összhangban kíván politizálni.
   
E politika sarkalatos pontját képezi az egységes magyar nemzet tételezése, a határon túli nemzetrészekkel is számoló nemzetstratégia kialakítása - írja a szerző, aki szerint az új párt esélyeit a magyar kormány többek között az RMDSZ pénzosztó monopóliumának visszaszorításával kívánja javítani. A szövetség most amolyan szabadságharcként próbálja  beállítani a magyar kormánnyal folytatott küzdelmét, azt sugallva, hogy az RMDSZ tulajdonképpen "az erdélyiséget, a transzszilván önállóságot védi a központosítani akaró Budapesttel szemben". A szerző szerint azonban az RMDSZ saját monopóliumának védelmét azonosítja az egész romániai magyar közösség érdekeivel.
   
Balogh Levente szerint ugyanakkor csupán határok fölötti, részben szimbolikus, részben konkrétumokban is megnyilvánuló nemzetegyesítésről van most szó, ezt pedig - véli a szerző - a legkönnyebben Budapest tudja koordinálni. "A viszonyrendszer ugyanakkor természetesen nem épülhet alá- és fölérendeltségre, a helyi magyar közösségek sajátosságait, véleményét és igényeit figyelembe kell venni" - írja.
   
A jegyzetíró szerint ugyanakkor túloznak azok a bírálók, akik szerint a szövetség semmit sem ért el az elmúlt húsz évben. A megszületendő EMNP akkor lesz hiteles, ha nem újabb RMDSZ-ként, hanem az RMDSZ lelkiismereteként működik - állapítja meg Balogh Levente.
   
E lap pénteki vezércikkének szerzője, Gazda Árpád abban látja a legfőbb problémát, hogy az RMDSZ az évek során "párttá karcsúsodott, az egyként gondolkozók gyülekezőhelyévé vált, akinek pedig más erdélyi magyar jövőkép lebegett a szeme előtt, annak nem volt már helye a keretei között". Törvénnyel biztosította azt is, hogy a magyar kisebbség képviseletében más szervezet ne törhessen a pozícióira - fűzi hozzá Gazda. "A másfél évtizedes gőg, a könyörtelen kiszorítósdi következménye, hogy immár a romániai pártok versenyében találja szemben magát más magyar pártokkal" - állapítja meg a szerző.
   
A Háromszék című székelyföldi napilap már-már lehetetlennek tűnő küldetésnek nevezi a majdani új párt elképzeléseit. Egy  hivatalosan még meg sem született párt próbálkozik olyasvalamivel - írja -, ami sem az RMDSZ-nek, sem az MPP-nek nem sikerült. Persze, ezúttal sem biztos a célba érés: a szervezetépítés megannyi buktatója, a romániai politikai élet habitusa, a haszonlesők hada, a magyar alakulatok versenyhelyzete és az együttműködési kényszer kettőssége számos botlás, megalkuvás csapdáját rejti magában, amit okosan kell majd kikerülnie az új pártnak - írja a szerző, Farcádi Botond.

 

 

OLDALTÖRÉS: Tőkés László együttműködést javasol az erdélyi magyar politikai szervezeteknek


Tőkés László együttműködést javasol az erdélyi magyar politikai szervezeteknek


Tőkés László együttműködést javasol az erdélyi magyar politikai szervezeteknek


Tőkés László együttműködést javasol az erdélyi magyar politikai szervezeteknek

Már a jövő nyári önkormányzati választásokra együttműködést javasol az erdélyi magyar politikai szervezeteknek Tőkés László, előválasztásokat kezdeményezve a romániai magyarság körében, és az így kialakult sorrend alapján valamennyi magyar párt már a helyhatósági megmérettetésen közös listát indítana.

Az erdélyi Krónikának adott pénteki interjújában az Európai Parlament egyik alelnöke, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke azzal kapcsolatosan beszélt, hogy az előző napon benyújtották a bukaresti törvényszéken az ő nevével fémjelzett Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) bejegyzéséhez szükséges támogató aláírásokat.
   
Az új párt az erdélyi magyarok politikai eszköze kíván lenni - fejtette ki Tőkés, aki szerint a romániai magyarság megmaradásához elengedhetetlen az önrendelkezés kivívása. Ennek kimunkálásához egy új eszközre is szükség van, ez pedig egy hatékony, kis költségvetésű,  modern és európai néppárt lehet - véli az EMNT elnöke, hozzátéve, hogy az EMNP a legmodernebb párt lesz Romániában.
   
Azzal kapcsolatosan, hogy a romániai magyarság érdekeit e pillanatban már két politikai formáció - a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) - is képviseli, a nyilatkozó kifejtette: a sokszínűség, a politikai pluralizmus európai, sőt egyetemes érték. "Mifelénk még mindig az a felfogás dívik, hogy csakis mások ellenében, mások puszta létjogának a tagadásával tudjuk megmutatni a saját erőnket. Mi nem valami vagy valakik ellen, hanem valakiért és valamiért, az erdélyi magyarságért, magyar közösségünk jövőjéért szervezkedünk – és ennek érdekében nem legyőzni, hanem meggyőzni akarjuk a másikat" - hangsúlyozta Tőkés.
   
Olyan időszakban, amelyben az erdélyi közösség rendkívüli mértékben megosztott, több mint a fele már el sem megy szavazni, vagy netán román pártokra voksol, olyan plurális összefogásra van szükség, amely még azokat is megmozdítja, akik eddig távolmaradásukkal jelezték, hogy megundorodtak a politikától - vallja a politikus, aki szerint az újfajta összefogás nemzeti korparancs, nélküle sem autonómia, sem magyar jövő nem képzelhető el Erdélyben. "Ennek céljából mindenkivel a közös nevező megtalálására törekszünk" - fűzte hozzá.
   
Az összefogás konkrét lépéseként Tőkés javasolja: a 2011 őszén tartandó romániai népszámlálás után - miután pontosan kiderül, mennyi romániai magyar választó van az országban - előválasztásokat kellene szervezni az erdélyi magyarság körében.  Az így kialakult sorrend alapján valamennyi magyar párt már az önkormányzati választásokon közös listát indíthatna - indítványozza az EMNT elnöke.
   
Arra a kérdésre, hogy milyen következményekkel járna a romániai magyar közösség jogainak érvényesítése szempontjából, ha az RMDSZ egy ciklus erejéig esetleg elesne a bukaresti parlamenti jelenléttől, Tőkés kifejtette: az erdélyi magyarok érdeke, hogy képviselői ott legyenek Románia parlamentjében, de önmagában a parlamenti jelenlét nem minden. "Törvényi garanciákra, törvénysértés esetén érvényesíthető szankciókra, illetve önálló intézményrendszerre van szükségünk" - mondta.
   
Szerinte ugyanakkor a romániai magyaroknak arról sem szabad megfeledkezniük, hogy ők maguk is sokat tudnak tenni saját sorsuk jobbra fordításáért. "Autonómiát csak önigazgatásra képes közösség képes kivívni magának. Következésképpen téves az az álláspont, hogy a mi gondjainkat majd Bukarestben fogják megoldani" - szögezte le Tőkés László.

OLDALTÖRÉS: Romániai vélemények az új romániai magyar párt tervéről

 

 

 

Romániai vélemények az új romániai magyar párt tervéről

Vegyesen ítélik meg a román közéleti személyiségek és a román kommentátorok a Tőkés László nevével fémjelzett új magyar párt megalakításának tervét.

A kolozsvári Szabadság pénteken Victor Pontát, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét idézte, aki az előző napon  Kolozsváron kijelentette: kizártnak tartja az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) való együttműködést, viszont a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) nagyon is elképzelhetőnek tartja azt.
   
Megjegyzendő, hogy a PSD már régóta "csábítja a magyarok e szervezetét, hogy hagyja ott jelenlegi koalíciós partnerét, a Demokrata Liberális Pártot (PD-L), és álljon át a szociáldemokraták, a liberálisok és a konzervatívok alkotta "szociálliberális" ellenzéki szövetséghez. Ponta ugyanakkor most leszögezte, hogy a Kelemen Hunor vezette alakulattal nem mindenáron kötne egyezséget.
   
A szociáldemokrata pártvezér szerint a bejegyzés előtt álló új magyar párt Traian Basescu államfő és Orbán Viktor közötti "titkos egyezségnek" az eredménye. Ponta úgy véli, hogy ez a megállapodás Románia ellen irányul. Szerinte az új párt létrehozása azért jó Basescunak, mert ezáltal az RMDSZ-t sikerül a kormánykoalícióban tartani, így megmaradhatna a kormányzati többség a parlamentben.
   
Az Adevarul című bukaresti napilap pénteken Eckstein Kovács Pétert, Basescu elnök kisebbségügyi tanácsadóját kérdezte meg, aki úgy látja: egy ilyen új magyar párt megalakítása törvényes is, demokratikus is, amennyiben megfelelő mennyiségű támogatást sikerült összegyűjteni hozzá. A tanácsadó ugyanakkor szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy helyes-e létrehozni egy ilyen alakulatot. Egy olyan közösség körében, amely a  romániai választók 6-7 százalékát teszi ki, három politikai párt kioltja egymást, hiszen ugyanannak a szavazói bázisnak a megnyerésére törekszenek.
   
Zoe Petre neves politikai elemző ugyanennek a lapnak ugyanakkor kedvezően nyilatkozott az EMNP várható megalakulásáról. Úgy véli: ez annak a jele, hogy a magyar közösség képviseletének a terén végbemegy egy átalakulási folyamat, mégpedig az etno-kulturális formációktól (mint amilyen szerinte az RMDSZ) a  politikai pártokra való áttérés. Itt az ideje a politikai irányzatok szerinti felosztásnak, márpedig az RMDSZ különböző politikai nézetű platformokat egyesített eddig - emlékeztet Zoe Petre. Úgy fogalmazott: az RMDSZ húsz éven keresztül privilegizált státust élvezett, a politikai színkép egészét "föderalizálta", szükség van tehát a változásra.
   
Ugyancsak az Adevarul külön kommentárt szentel a témának. Szerzője azt írja: az RMDSZ még a legutóbbi választásokig is képes volt ellenállni a magyar szavazóbázis megosztására irányuló törekvéseknek. Csakhogy a körülmények most nem játszanak a kezére - teszi hozzá a kommentátor, utalva arra, hogy a magyar nemzet egységét visszaállítani akaró Orbán Viktor kormánya egyre nagyobb befolyást szerez magának Erdélyben. A szerző megállapítja azt is, hogy a magyar nacionalista és idegengyűlölő irányzatok (a Jobbikot és a Magyar Gárdát említi példaként) egyre nagyobb hatalomra tesznek szert.

 

OLDALTÖRÉS: Benyújtották a bukaresti törvényszéken az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzéséhez szükséges támogató aláírásokat.


Benyújtották a bukaresti törvényszéken az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzéséhez szükséges támogató aláírásokat.


Benyújtották a bukaresti törvényszéken az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzéséhez szükséges támogató aláírásokat.


Benyújtották a bukaresti törvényszéken az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzéséhez szükséges támogató aláírásokat.

Az Erdélyi Magyar Néppárt létrehozásának kezdeményezői csütörtökön benyújtották a bukaresti törvényszéken a párt jogi bejegyzéséhez szükséges támogató aláírásokat.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke a hivatalos aktus előtt tartott sajtóértekezleten a magyar sajtó képviselőinek felidézte: az EMNT Országos küldöttgyűlése tavaly december 4-én döntött arról, hogy szükség van egy modern európai néppártra, amely az erdélyi magyarság autonómiatörekvéseit a pártpolitika szintjén is megjeleníti. A küldöttgyűlés akkor a választmányra bízta, hogy jelölje ki azokat a személyeket, akik felügyelik majd az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzési folyamatát. Januárban meg is alakult egy kilenc tagú testület, ennek négy tagja vitte el Bukarestbe az összegyűlt aláírásokat:  az EMNT ügyvezető elnöke, valamint Gergely Balázs Közép-Erdély, Papp Előd Székelyföld, valamint Zatykó Gyula Partium képviseletében.
   
Toró emlékeztetett arra, hogy a román párttörvény szerint egy párt bejegyzéséhez összesen legalább 25 ezer támogató aláírást kell begyűjteni az ország legalább 18 megyéjéből és Bukarestből. Az aláírási folyamat februárban kezdődött, és április végéig tartott - mondta Toró, közölve, hogy 19 megyéből és a fővárosból 29 268 támogató kézjegy gyűlt össze.
   
"Alacsony költségvetésű és hatékony pártot szeretnénk létrehozni, amely elsősorban az emberekért van, és amelynek fő célja a közösségi autonómiaformák megteremtése" - szögezte le az EMNT ügyvezető elnöke. Jelezte, hogy az új alakulat legfőbb szövetségese az EMNT lesz. Utalt arra is, hogy az új pártot Erdélyben Tőkés László nevével hozzák jogosan összefüggésbe, hiszen éppen azokat az elveket vallja majd magáénak, mint amelyek érvényesüléséért az EMNT elnöke, az Európai Parlament alelnöke mindeddig maga is küzdött.
   
Az erdélyi magyar politikai piacon jelen lévő másik két pártra, vagyis a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ) és a Magyar Polgári Pártra (MPP) sem tekintenek úgy, mint ellenségre - mondta Toró, hozzátéve: e két politikai alakulaton múlik majd, hogy ellenfél vagy szövetséges lesz-e. Az Erdélyi Magyar Néppárt mindenesetre mindent meg fog tenni azért, hogy együttműködjék a többi politikai erővel, megegyezésre törekszik az erdélyi magyarságot érintő legfontosabban kérdésekben - tette hozzá. 
   
Toró emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ-nek egyetlen magyar politikai érdekvédelmi szervezetként az első parlamenti választásokon egymillió magyar szavazatot sikerült összegyűjtenie, huszonkét év alatt azonban ez a szám 400 ezer alá csökkent. "Közös tehát a feladat, hogy azt a 600 ezer magyar embert, aki elfordult a politikától és általában a közügyektől, újra a politikai közösség aktív tagjává lehessen tenni" - állapította meg az EMNT ügyvezető elnöke.
   
Az MTI kérdésére válaszolva - amely a romániai magyarság pártjai között kialakuló választási "versenyhelyzet" esetleges következményeire vonatkozott - Toró fontosnak nevezte, hogy az erdélyi magyarságnak erős és hatékony képviselete legyen mind a parlamentben, mind az önkormányzatokban. "Nyitottak vagyunk mindenfajta megegyezés előtt" - fogalmazott a politikus, aki szerint egyébként a versenyhelyzet "nem ördögtől való", sőt mobilizáló tényező lehet, hiszen mozgósíthatja a  közéletből kiábrándultakat.
   
Hangsúlyozta: az új párt számára fontos szövetséges lesz a Fidesz. "Nem tagadjuk, hogy számítunk rájuk, az elmúlt huszonkét esztendőben barátaink és szövetségeseink voltak jóban-rosszban, továbbra is számítunk erre a partnerségre, és reméljük, hogy ők is számítanak ránk abban a nemzetpolitikai rendszerváltásban, amelyet közösen fogalmaztunk meg célként" - mondta Toró. Hozzáfűzte: a Fidesztől, a magyar kormánytól elsősorban nem pénzt kérnek, hanem tudást, vagyis a tapasztalatok átadását.
   
Az Erdélyi Magyar Néppárt a tiszta emberek pártja szeretne lenni, ezért mindazoknak, akik tisztséget vállalnak benne, már az elején vagyonnyilatkozatot kell tenniük, és esetleges vagyonosodásukról a továbbiakban is folyamatosan el kell számolniuk a magyar közösségnek. "Az ügyeskedőkre, a politikából meggazdagodni vágyókra nincs szükségünk" - szögezte le Toró.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!