Külföld

2011.05.04. 16:26

Líbia: a kormányerők Miszráta kikötőjét támadják

Rakéták csapódtak be szerdán a nyugat-líbiai Miszráta kikötőjének közelében fekvő menekülttáborban. A kormányerők támadásának következtében egy nigériai család öt tagja vesztette életét - közölte a lázadók szóvivője és a Mercy Corps nevű amerikai segélyszervezet.

MTI

Mintegy 900-an élnek ebben a táborban nyomorúságos körülmények között, s a Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők az utóbbi napokban többször is támadták. Szerdán két asszonyt, egy fiatal fiút, valamint egy kilenc hónapos és kétéves gyereket ölt meg a több mint húsz rakéta egyike.

A félmilliós nagyváros ellátásának és a menekültek kimenekítésének szempontjából kulcsfontosságú kikötőt napok óta lövik a kormányerők, s vasárnap három vízi aknát is elsüllyesztettek a part közelében. A NATO-erők eddig csak két aknát tudtak megsemmisíteni. A líbiai kormányerők azzal fenyegetőznek, hogy elsüllyesztik a kikötőbe érkező hajókat.

Szerdán azonban sikerült kikötnie és kirakodnia 180 tonnányi humanitárius szállítmányát a Red Star One nevű hajónak, amely öt napig vesztegelt a nyílt vízen. A Nemzetközi Migrációs Szervezet által bérelt hajó nem sokkal később mintegy 800 emberrel a fedélzetén - elsősorban külföldi vendégmunkásokkal és sebesültekkel - útnak indult Bengázi felé. Eddig 12 ezer embert menekítettek ki a városból 12 fordulóban. 

A líbiai hadsereg rakétákkal lövi a Nyugati-hegységben fekvő Zenten várost is. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint ebből a térségből is elindult a menekültek áradata Tunézia irányába. Csak a múlt hét végén több mint nyolcezren, többségükben berber asszonyok és gyermekek érkeztek a líbiai-tunéziai határon fekvő Dehiba városba, ahonnan a remadai menekülttáborba veszik az irányt.

A líbiai állami televízió tájékoztatása szerint NATO-gépek légicsapást mértek Tripoli nyugati részére. Vannak áldozatok, és infrastrukturális létesítmények rongálódtak meg.

Eközben a keleti országrészt ellenőrzésük alatt tartó lázadók abban reménykednek, hogy a nyugati országok mielőbb megnyitnak egy hárommilliárd dolláros hitelkeretet számukra, amiből gondoskodni tudnának élelmiszerről, gyógyszerekről és az állami alkalmazottak fizetéséről.

A lázadók finanszírozásának biztosítása és a Kadhafi-rendszertől elpártolókkal való kapcsolattartás megkönnyítése terítékre kerül csütörtökön a Líbiával foglalkozó összekötő csoport római tanácskozásán.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!