Külföld

2011.05.13. 15:05

Líbia: megöltek egy franciát Bengáziban

"Rendőrségi ellenőrzés során" halálos lövést kapott egy francia állampolgár, négy társát pedig őrizetbe vették Bengáziban, a líbiai felkelők fellegvárában - erősítette meg Bernard Valero francia külügyi szóvivő csütörtökön.

MTI

Orvosi források közlése szerint csütörtök hajnalban szállítottak kórházba egy férfit haslövéssel. Többször megpróbálták újraéleszteni, de sikertelenül. Az áldozatnál 400 dollár és francia útlevél volt.
   
Biztonsági magáncégekre szakosodott források pénteken azt közölték, hogy a 47 éves férfi Pierre Marziali egykori katona, a Secopex francia biztonsági cég alapítója és vezetője volt, amely cég veteránokat alkalmazott. Az AFP hírügynökség kapcsolatba lépett a magát "stratégiai és operatív támogató vállalatként" hirdető Secopexszel, amely elismerte, hogy vannak emberei Bengáziban, de minden egyéb kommentártól elzárkózott.
   
Sűrű homály fedi a történteket, nem tudni, milyen körülmények vezettek a férfi halálához, és miért vették őrizetbe a másik négy francia állampolgárt. A francia külügyi szóvivő annyit mondott, hogy Franciaország képviselője kapcsolatban áll a helyi hatóságokkal, és kérte, hogy meglátogathassa őrizetbe vett honfitársait. Nem közölte, hogy a rendőrök vagy valaki más sebesítette-e meg az áldozatot.
   
A szóvivő nem mondta, milyen minőségben és miért tartózkodnak az incidensben érintett franciák a kelet-líbiai városban, de már szerda este lábra kaptak olyan hírek, hogy eltűnt néhány volt francia katona, aki Bengáziban dolgozik egy biztonsági magáncég alkalmazottjaként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!