Külföld

2011.06.14. 08:59

Férfinak hitte a dali láma az ausztrál miniszterelnököt

Kínos bakit követett el a dalai láma kedden Canberrában: úgy utalt az ausztrál miniszterelnökre, mintha a politikus férfi lenne. Előzőleg Julia Gillard közölte, hogy nem fogadja a tibeti vallási vezetőt.

MTI

"Ha az Önök miniszterelnöke érdeklődik a vallási kérdések iránt, akkor hasznos lenne egy ilyen találkozó, ha nem, én nem kérek hivatalos találkozót tőle" - mondta a 75 éves tibeti buddhista vezető. Angol nyelvű nyilatkozatában a mondat végi névmás hímnemű alakját használta.
   
Ekkor gyorsan odalépett hozzá kíséretének egy tagja, és a fülébe súgta a megfelelő alakot. "Ó, akarom mondani, tőle" - javította ki magát a tibeti vezető, immár a helyes, nőnemű formát használva. Az újságírók arról kérdezték a dalai lámát, mit szól hozzá, hogy Julia Gillard nem fogadja őt.
   
Ausztrália első női miniszterelnöke elmondta, hogy a dalai láma az elmúlt öt évben négyszer járt hivatalos úton Ausztráliában; volt, amikor találkozott vele a kormányfő, és volt, amikor nem. Julia Gillard hozzátette, ennek nincs köze Kínához, ez az ausztrál kormány önálló döntése. Ausztrália élénk kereskedelmi kapcsolatokat ápol Kínával.
   
Peking rendszerint élesen tiltakozik az ellen, hogy a világ bármely országában hivatalosan fogadják a tibeti buddhisták szellemi vezetőjét. A kínai vezetés azzal vádolja a száműzetésben élő tibeti vezetőt, hogy Tibet függetlenségéért, a vízkészletei miatt stratégiai jelentőségű terület Kínától való elszakadásáért küzd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!