Külföld

2011.06.10. 13:27

Mélyponton az olasz-brazil kapcsolatok

Olaszország átmenetileg hazarendelte pénteken brazíliai nagykövetét, miután a brazil legfelsőbb bíróság megtagadta a négy gyilkosságért Olaszországban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Cesare Battisti kiadatását.

MTI

Róma keserű csalódottsággal fogadta a brazil hatóságok döntését, és rögtön bejelentette, hogy a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordul a néhai szélsőbaloldali gerilla ügyével kapcsolatban. Az olasz vezetés a nemzetközi egyezmények megsértéseként értékelte a bíróság határozatát.
   
A pénteki olasz újságok címlapjait a bíróság épületét elhagyó Battisti képei árasztották el, a két ország kapcsolata pedig mélypontra jutott. Olaszországi szervezetek a brazil termékek bojkottjára, illetve az olasz válogatottnak a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokságtól való távolmaradására szólítottak fel. 
   
Giorgio Napolitano államfő, aki ritkán szólal meg nyilvánosan nemzetközi ügyekben, nyilatkozatot adott ki, amelyben a kétoldalú kapcsolatokon ütött "mély sebnek" nevezi a brazil hatóságok sajnálatos döntését. Egyúttal leszögezi: támogatni fog minden olyan lépést, amelynek célja Battisti bíróság elé állítása.
   
Franco Frattini olasz külügyminiszter pénteken közleményben tudatta: személyesen kívánja megvitatni Gherardo La Francesca nagykövettel Olaszország jogi lehetőségeit a kényes kérdésben.
   
Battisti, aki korábban a "Fegyveres Proletárok a Kommunizmusért" szélsőbaloldali szervezet tagja volt, 1981-ben szökött meg egy olaszországi börtönből. Ezt követően néhány évig Franciaországban élt, mígnem 2006-ban Párizs jóváhagyta a kiadatását. Ezt követően megszökött. Brazíliában tartóztatták le 2007-ben, ahol tavaly decemberben az akkori Luiz Inacio Lula da Silva elnök megtagadta kiadását Rómának, amit csütörtökön megerősített a legfelsőbb bíróság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!