Külföld

2011.06.09. 11:51

Románia: 41-ről 8-ra csökkenhet a megyék száma

A jelenlegi 41 helyett nyolcra csökkentené a megyék számát Traian Basescu román államfő, aki állást foglalt a romániai gazdasági fejlesztési régiók határainak újrarajzolásáról szóló vitában - adta hírül csütörtökön a román sajtó.

MTI

A Romania libera című napilap csütörtöki tudósításának címében azt írja: Basescu nemet mondott a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ), utalva ezzel arra, hogy míg a magyar szervezet tizenhat gazdasági fejlesztési régió létrehozására tett javaslatot, amelyek a továbbiakban megyékként működnének, Basescu legtöbb nyolc megye létrehozását tartja megfelelőnek.
   
Romániában a Demokrata Liberális Párt (PDL) és az RMDSZ alkotta kormánykoalíció - amelyet a parlamentben a független honatyák és a nemzeti kisebbségek parlamenti képviselői is támogatnak - a héten bejelentette: elkezdték a tárgyalásokat a jelenlegi gazdasági fejlesztési régiók határainak újrarajzolásáról. Romániában jelenleg nyolc ilyen fejlesztési régió működik, de ezek nem rendelkeznek közigazgatási jogkörökkel.
   
A régiókról folytatott vita egyik nagy tétje az, hogy az újonnan létrehozott fejlesztési régiók mennyire széles közigazgatási jogkört kapnak majd. Basescu részt vett a román kormány ülésén, és elmondta, hogy szerinte a nyolc gazdasági fejlesztési régiónak megyei státust kell tulajdonítani a bürokratikus közigazgatási apparátus csökkentése érdekében.
   
Szerinte a jelenlegi 41 megyének nyolc megyébe való tömörítése az európai uniós támogatások hatékonyabb felhasználását is lehetővé teszi. Az államfő nem részletezte, hogy a nyolc megye határai a jelenlegi gazdasági fejlesztési régiók határvonalát követik-e majd az ő elképzelése szerint, vagy azoktól eltérnek.
   
A megyék összevonása a megyei önkormányzatok számának csökkenését is maga után vonja, amitől a pártok ódzkodnak. Ezt maga Basescu is elismerte, de jelezte, hogy ha valóban fel akarják számolni az 1968-ban kialakított központosított közigazgatási rendszert, akkor vállalniuk kell ezt a merész reformlépést.
   
Bukaresti elemzők szerint egyelőre képlékenyek a román kormánykoalíciónak a régiók újrarajzolásáról szóló tervei, a koalíció ugyanis még nem dolgozta ki azt a tervezetet, amelyet a parlamentnek elfogadásra javasol majd.
   
Az RMDSZ 16 kisebb régió kialakítására tett javaslatot, a PDL 8 vagy 12 létrehozását ajánlotta, de a pártok még nem nyilatkoztak arról, hogy ezek a régiók megyékké alakulnak-e át vagy sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!