Külföld

2011.06.18. 09:25

Súlyos tévedés: utaszállító gépre nyitottak tüzet a katonák

Dél-koreai katonák tévedésből géppisztolyukból tüzet nyitottak egy hazai légitársaság egyik utasszállító gépére, mert észak-koreai harci gépnek nézték, de nem tudtak kárt tenni benne - erősítette meg szombaton a tengerészgyalogság szóvivője az erről szóló korábbi értesüléseket.

MTI

Az incidens Dél- és Észak-Koreának a félszigettől nyugatra eső demarkációs vonala közelében történt péntek hajnalban. A vonaltól kevesebb mint két kilométerre fekvő Gjodong szigeten szolgálatot teljesítő katonák K-2 típusú gépkarabélyukból tüzet nyitottak az Asiana légitársaság egyik utasszállító gépére, amely 119 utassal a fedélzetén Kínából érkezett a szokásos útvonalon, és leszállásra készült Incshon város nemzetközi repülőterén, a Szöult kiszolgáló legjelentősebb légikikötőben - közölte a védelmi minisztérium.
   
A tengerészgyalogosok úgy vélték, hogy a gép a kijelölt légi folyosótól északra halad. Tíz percen át tüzeltek, és 99 lövést adtak le. A repülőgép azonban 5-600 méterrel a fegyverek hatótávolságán kívül repült, ezért nem is tudtak kárt tenni benne - közölte a szóvivő.
   
A légitársaság meg nem nevezett egyes tisztségviselői különböző médiumoknak nyilatkozva hozzátették ezekhez az információkhoz, hogy a gép egy pillanatra sem tért le a kijelölt légi folyosóról. Az Asiana hivatalosan nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben.
   
Ez az eset is érzékelteti, hogy mennyire feszült a viszony a két Korea között. Néhány hónapi viszonylagos nyugalom után Észak-Korea május végén bejelentette, hogy semmilyen témáról nem tárgyal a szöuli kormánnyal, és hadserege megszakítja a kommunikációt a délivel. Szöul a héten közölte: nem zárható ki, hogy Phenjan provokálni fogja Dél-Koreát. A déli hadsereg ezért felkészült mindenféle kihívó akcióra. A dél-koreai védelmi miniszter utasítást adott a katonáknak arra, hogy ha észak-koreai támadást észlelnek, akkor ne várjanak parancsra, azonnal nyissanak tüzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!