Külföld

2011.07.08. 09:29

Átadja a kormányfői posztot 2013-ban Berlusconi

Milánó - Silvio Berlusconi nem indul a két év múlva esedékes parlamenti választásokon, pártja Angelino Alfano jelenlegi igazságügy-minisztert fogja jelölni a miniszterelnöki posztra - közölte az olasz kormányfő egy pénteki interjúban.

MTI

A La Repubblicának nyilatkozva Berlusconi megerősítette már korábban ismertté vált szándékát: a 2013-ban tartandó választásokon nem áll pártja rendelkezésére. "Biztos, hogy nem" - válaszolta a riporter azon kérdésére, hogy indul-e újra. "A jelölt (a miniszterelnöki posztra) Alfano lesz. Ha lehetne, már most feladnám" - szögezte le a 74 éves politikus, aki az utóbbi időben számos politikai vereséget szenvedett. Ezenkívül több bírósági eljárás folyik ellene adócsalás, korrupció és szexbotrányok miatt.

Berlusconi az utóbbi időben több alkalommal tett utalást arra, hogy többet nem jelölteti magát, és már korábban is közölte, hogy a 40 éves Alfanót jelöli utódjának. Az igazságügyi minisztert a kormánypárt, a Szabadság Népe a múlt héten főtitkárává választotta.

"Segíteni fogok Angelinónak, mellette fogok kampányolni. Patrónusa leszek. Építeni akarom az Európai Néppártot Olaszországban, de 77 évesen már nem lehetek kormányfő" - mondta.
Kizárta azt is, hogy államfő akarna lenni, mint mondta, szerinte az ország elnökének az ő kabinetfőnökének, Gianni Lettának kell lennie, akiben ő a legjobban bízik. Nem tart attól, hogy politikai szövetségesei, köztük civakodó természetű koalíciós partnerei a szeparatista Északi Ligában ne fogadnák el Alfanót a jobbközép erők élén.

"Miért ne ő legyen? Már beszéltem erről (nekik). Szerintem mindenki egyetért ezzel" - jelentette ki.

Berlusconi kormánya a túlélésért küzd. Népszerűsége sokat esett az utóbbi időben, és több vereséget is elszenvedett helyi választásokon és népszavazásokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!