Külföld

2011.07.10. 06:33

Erős földrengés rázta meg Japán északkeleti részét, cunamiriadó

Erős földrengés rázta meg vasárnap reggel Japán északkeleti részét, áldozatokról egyelőre nem érkeztek jelentések, de a hatóságok cunamiriadót rendeltek el, ami röviddel később lefújtak.

MTI

Az első jelentések szerint 7,1-es erősségű földlökések nyomán az előrejelzések alapján arra figyelmeztettek, hogy csaknem félméteres szökőár érheti el Ivate, Mijagi és Fukusima prefektúrák partvidékeit. Az északkeleti partokat csak tíz centiméteres tengerár érte el, ezt követően az NHK tv-csatorna jelentése szerint le is fújták a szökőárriadót. A földlökés nyomán nem jelentettek károkat, illetve áldozatokat.
   
Az amerikai geofizikai szolgálat először 7,3-es erősségűre becsülte a rengést, majd ezt az adatot 7-es erősségre módosította. A földlökés helyi idő szerint vasárnap reggel tíz óra előtt három perccel történt - közép-európai idő szerint hajnali három óra előtt három perccel -, fészke tíz kilométer mélyen a tengerfenékben volt. A rengés ugyanabban a körzetben volt, ahol a március 11-i pusztító, 9-es erősségű fölmozgás következett be, amely az általa keltett szökőárral több mint 22 ezer halálos áldozatot követelt, s súlyos károkat okozott a fukusimai atomerőműben.

A fukusimai erőműben a cunamiriadó nyomán leállították a helyreállítási munkálatokat, s átmenetileg evakuálták a szakembereket, de közölték, hogy újabb károk nem keletkeztek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!