Külföld

2011.07.27. 10:17

Gyanús csomag az oslói pályaudvaron: nincs köze a norvég merénylethez

Oslo - A norvég rendőrség feloldotta a riadókészültséget az oslói központi pályaudvaron, amelyet szerda reggel részlegesen kiürítettek egy gyanúsnak ítélt gazdátlan csomag miatt. A rendőrség keres egy labilis személyiségű férfit, de az illetőnek - a korábbi közléssel ellentétben - nincs köze a pénteki merényletekhez és annak gyanúsítottjához - mondta szerdán egy rendőrségi illetékes.

MTI

"Semmi gyanúsat nem találtunk, és minden biztonsági kordont eltávolítottunk" - olvasható az oslói rendőrség közleményében. A biztonsági erők robbanószer-kereső kutyákat és robotokat is bevetve vizsgálták át azt a pályaudvaron álló buszt, amelyen a csomag maradt.

Egy rendőrségi illetékes előzőleg a TV2 tévéállomásnak azt mondta, hogy láttak egy férfit "furcsán távozni" a buszról, és egy "furcsán elhelyezett" csomagot vettek észre a járművön.

Tore Barstad, a rendőrség főfelügyelője újságírók kérdésére úgy válaszolt, hogy "amennyire tudjuk, nincs kapcsolat" a csomag és a sok áldozattal járó pénteki kettős merénylet között.

Keresnek egy "labilis" embert, de nincs köze a merényletekhez

A norvég rendőrség keres egy labilis személyiségű férfit, de az illetőnek - a korábbi közléssel ellentétben - nincs köze a pénteki merényletekhez és annak gyanúsítottjához - mondta szerdán egy rendőrségi illetékes.

Az NRK közszolgálati csatorna a rendőrséget idézve korábban azt jelentette, hogy nagy erőkkel keresnek egy 42 éves, labilis személyiségű és "veszélyes" férfit, aki azonosul a merényletek elkövetésével gyanúsított Anders Behring Breivikkel.
"Ennek semmi köze a pénteki ügyhöz - mondta egy rendőrtiszt, - A hír a mi tévedésünk következménye." Egy másik rendőr megfogalmazása szerint "problematikus, ha úgy beszélnek (a keresett személyről) a médiákban, hogy kapcsolatba hozzák a merényletekkel. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy még labilisabbá válik."
Az NRK úgy tudja, hogy a férfit hétfőn engedték ki a börtönből, miután részlegesen feldúlt egy rendőrőrsöt, és megfenyegette a rendőröket.

Gyanús csomag az oslói pályaudvaron

Kiürítették szerda reggel az oslói központi pályaudvar egy részét, mivel egy gyanús gazdátlan csomagot találtak az egyik vágánynál - jelentette az NTB norvég hírügynökség.

Olav Nordli, a norvég vasúttársaság szóvivője közölte, hogy a 19-es vágány mellett figyeltek fel a gyanús csomagra, amelynek szemlátomást nincs tulajdonosa. A környékről evakuálták az embereket, vonatok és buszok sem közlekedhetnek ott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!