Külföld

2011.07.29. 07:58

Halálbüntetésének megsemmisítését kérte a mumbai merénylő

Újdelhi - Halálbüntetésének megsemmisítését kérte az indiai legfelsőbb bíróságtól a mumbai (Bombay) terrortámadások egyetlen életben maradt elkövetője - közölték pénteken igazságügyi források.

MTI

Mohammed Adzsmal Amirt, ismertebb nevén Kaszabot (Mészáros) a börtönhatóságokon keresztül juttatta el kérvényét a legfelsőbb bírósághoz. Mohammed Adzsmal Amirt 2010 májusában ítélte halálra egy mumbai bíróság, mert bűnösnek találta négy vádpontban: emberölésben, India elleni háborús cselekményekben, összeesküvésben és terrorizmusban. Az ítéletet helybenhagyta Mahárástra szövetségi állami felső bírósága.
A pakisztáni férfit jelenleg Mumbai legnagyobb büntetés-végrehajtási intézetében, a hírhedt Arthur Road börtönben tartják fogva. Egyik ügyvédje már februárban jelezte, hogy védencének szándékában áll fellebbezni az ítélet ellen. 

A 2008. november 26. és 29. között elkövetett, "indiai szeptember 11-ként" emlegetett összehangolt támadássorozatban összesen 166-an vesztették életüket és több mint 300-an megsérültek. Kaszab számlájára az 52 emberéletet követelő főpályaudvari mészárlást írják. A fellebbezés ügyében az indiai legfelső bíróság jár el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!