Külföld

2011.07.13. 15:10

Háromezer éves sírkamrára bukkantak Németországban

Ritka, csaknem háromezer éves fa sírkamrát tártak fel régészek Bajorországban.

MTI

 A szakértők a temetkezés módjából kiindulva azt feltételezik, hogy egy gazdag ember sírját találták meg: a holttestet egy státuszszimbólumnak számító fa kocsival együtt temették el.

Karl Schmotz, a deggendorfi kerületben dolgozó régész szerint fontos személyről van szó, akit nagy pompával temettek el.

Az úgynevezett hallstadti korból, a Krisztus előtti VIII. századból származó síremlék leleteinek kimentése szerdán kezdődött Otzing közelében. Hogy ne sérüljön, a sír és a sírkamra körüli földterületet egészben emelik ki, majd egy nagy faládában Münchenbe szállítják további vizsgálatokra. Az eljárás előreláthatólag napokat vehet igénybe.

A sírt egy rutineljárás során vették észre, amikor a régészek egy leendő futballpálya építési területét vizsgálták át. Mivel archeológiailag jelentős területekről van szó, a kutatók rétegenként hordták el a földet, és ekkor észlelték a mintegy 13 négyzetméternyi sötétbarna elszíneződést. Ilyen jelek régi faépítményekre utalnak. 

A sírkamrában tizenöt agyagedény cserepeit és az elhunyt egyik lábát is megtalálták.
Az, hogy a sír túlélt több évezredet, az a rajta felhalmozódott dombnak köszönhető. Így menekült meg a sírkamra a földművesek tevékenységének hatásaitól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!